Apple is nog steeds in een legale strijd verwikkeld met Rusland. Het land wil alternatieven op het betaalsysteem van de App Store mogelijk maken.

Advertentie

9to5Mac meldt dat Apple vraagt om een rechterlijke toetsing van een waarschuwing die de Federal Antimonopoly Service (FAS) had uitgevaardigd in augustus. De instantie wil ontwikkelaars toelaten om een alternatief te gebruiken op het in-appbetaalsysteem van de App Store. De Russische FAS gaf Apple in eerste instantie tot 30 september de tijd om zijn beleid aan te passen. Dat heeft de techreus geweigerd, ook al werd die bedreigd met een boete. 

App Store-beleid in VS 

De Russische kwestie doet denken aan Apples legale strijd op eigen bodem tegen game-ontwikkelaar Epic. De Amerikaanse rechter had ook geoordeeld dat App Store-ontwikkelaars naar hun eigen betaalsystemen mogen verwijzen in hun apps.  

Apple heeft een officieel ‘appeal’ ingediend (waarbij de rechter gevraagd wordt zijn uitspraak te herbekijken), om zo minstens wat uitstel te bekomen. De rechtbank is daar niet op ingegaan en Apple heeft nu in principe tot 9 december de tijd om app-makers te laten verwijzen naar andere betaalsystemen. Apple heeft al aangekondigd dat het vanaf 2022 alvast uitzonderingen wil maken voor een aantal media-apps. 

Bedreiging voor inkomsten 

Het mag niet verbazen dat Apple zich blijft weren als een duivel in een wijwatervat. Hoewel de techgigant uit Cupertino veruit het meeste winst maakt met zijn hardwareverkoop, zitten zijn diensten in de lift. Externe alternatieven op het eigen betaalsysteem via de App Store kunnen wel degelijk gaan snijden in de inkomsten. Tegelijkertijd kunnen gebruikers ook makkelijker doorgestuurd worden naar malafide websites. Het zet dus ook de deur open voor misbruik.  

Het lijkt er wel op dat de iPhone-fabrikant weinig keuze zal hebben. Regulatoren overal ter wereld lijken het erover eens te zijn dat Apples aanpak veel weg heeft van een monopolie en dat het de consument dus niet ten goede komt. Wellicht zullen de mededingingsautoriteiten dus krijgen wat ze eisen.