Nieuws

Meta/Facebook verkozen tot ‘slechtste bedrijf van 2021’

Meta/Facebook heeft er een moeilijk jaar opzitten. Dat werd bekroond met een verkiezing tot slechtste bedrijf van 2021 in een online survey.

Yahoo Finance ging deze maand op zoek naar het ‘slechtste bedrijf van 2021’. Via een open vragenlijst konden lezers zelf aangeven welk bedrijf hen het meest op de zenuwen heeft gewerkt tijdens het voorbije jaar. Meer dan 1.500 mensen namen deel aan die online survey die tijdens het eerste weekend van december liep. Meta/Facebook ging met de bedenkelijke eer lopen; 8% procent van de respondenten gaven de naam van het bedrijf van Mark Zuckerberg in; 50% meer dan de nummer twee in de verkiezing.

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom zoveel mensen Meta/Facebook als slechtste bedrijf van 2021 zouden willen verkiezen. Het socialmediabedrijf was betrokken bij het ene schandaal na het andere. Het begon al in januari met de bestorming van het Capitool waarvoor Facebook mee verantwoordelijk gesteld werd omdat het te weinig actie ondernam om de verspreiding van desinformatie te voorkomen. Desinformatie over de coronapandemie en de vaccinaties ging ook al lustig rond onder Facebook-gebruikers.

In het najaar trok klokkenluidster en ex-medewerkster Frances Haugen aan de alarmbel. Ze vroeg aandacht rond de schadelijke gevolgen van Facebook en Instagram op het mentale welzijn van jongeren. Voeg daar nog eens een paar antitrustonderzoeken en privacylekken aan toe en je hebt de perfecte cocktail voor reputatieschade.

Zorgt Meta voor de ommekeer?

De grote uitdaging voor Mark Zuckerberg wordt ongetwijfeld om de publieke perceptie rond zijn bedrijf en zichzelf weer om te buigen. In dat kader past ook de naamsverandering naar Meta die eind oktober formeel aangekondigd werd. Onder de nieuwe naam wil Facebook een nieuwe weg inslaan: de Metaverse. De Metaverse is een nieuwe benadering van het internet die de grenzen van onze apparaten moet overstijgen. Het steunt op VR- en AR-technologie om de online- en offlinewereld in elkaar te laten overvloeien. Met de naamsverandering wil Meta laten zien dat ze meer dan een socialmediabedrijf zijn en hopen ze dat schandalen rond Facebook niet langer meer het volledige bedrijf aantasten. Of die strategie zal uitpakken zoals Zuckerberg hoopt, dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Meta was lang niet het enige techbedrijf dat de woede van het volk over zicht wist te halen in 2021. Ook Alibaba, Robinhood en Tesla werden meermaals opgegeven als slechtste bedrijf van het jaar.

Wie is het beste bedrijf van 2021?

Waar verliezers zijn, zijn natuurlijk ook winnaars. Volgens Yahoo Finance is Microsoft het te volgen voorbeeld. Ze baseren die verkiezing op de geweldige financiële resultaten die Microsoft tijdens de pandemie wist te realiseren. De marktwaarde van Microsoft overschreed ook voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf de magische grens van 2 biljoen dollar, waarmee Microsoft zich naast Apple mag plaatsen.

Microsoft
Voor Microsoft was 2021 een fijn jaar.

Wie was voor jou het slechtste bedrijf van 2021? Laat het ons weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business