Nieuws

Europese processor werkt eerste projectfase af

Chipindustrie
Het European Processor Initiative heeft de eerste fase van het ontwikkelen van zijn eigen Europese chips voor supercomputers afgewerkt.

Hiermee raakt de komst van Europese chips in een stroomversnelling. Dat meldt het European Processor Initiative (EPI) in een bericht op zijn website. De eerste fase van het project bestond uit het uitstippelen van een roadmap die nodig is om de Europese chips van de grond te krijgen. Daarnaast werd ook de opbouw van de chip uitgetekend. De eerste fase liep van 2018 tot 2021, en nu volgt de productie.

Atos, SiPearl en andere partners van het EPI werkten samen aan de ontwikkeling van de chip. De chip, met als codenaam ‘Rhea’, wordt een general purpose processor (GPP). Hij zal voornamelijk gebruikt worden in AI-toepassingen, supercomputers, de automobielindustrie en algemene IT- en data-infrastructuur. De chip komt met een Arm Neoverse V1-architectuur met 29 RISC-V-cores. Een schaalbaar network-on-chip zal voor snelle datastromen tussen de cores zorgen. Daar komt dan nog eens een HBM2e-geheugen bij en een Crypto Tile, wat voor de nodige beveiliging van de chip moet zorgen.

“We zijn trots op ons succes in het ontwerpen van een krachtige GPP die zowel cutting edge technologieën als IP’s die door Europese universiteiten en industriële leiders wordt gebouwd en ontwikkeld’, aldus Emmauel Ego van Atos. “We hebben er vertrouwen in dat we binnenkort de belangrijke rol van deze GPP kunnen tonen in het opstellen van een Europese exaschaal-computer, de volgende doorbraak in het HPC-domein die de wereld verwacht.”

Automobielindustrie

Daarnaast toonde het EPI ook zijn concept rond een mogelijk automobiel-platform. Het plaatste een eerste ruwe versie van het systeem, genaamd de European Processor Accelerator (of EPAC), van de GPP in een BMW X5. Hier zouden drie verschillende chips voor ontwikkeld worden, die allemaal afgeleid worden van de GPP. Uit de eerste tests zou blijken dat de wagen in staat is om zichzelf autonoom te besturen.

EPI

Het EPI bestaat uit een samenwerking tussen 28 bedrijven en partners uit 10 Europese lidstaten. De Europese Unie staat mee in voor een deel van de financiering van het project. Zij willen dat Europa in staat is om zelf chips te leveren voor high-performance computing. Hiermee willen ze tevens een Europees antwoord vormen op het aanhoudende chiptekort. Door zelfs chips op Europese bodem te kunnen maken zouden de fabrikanten binnen de Europese lidstaten minder risico’s lopen om ooit zonder te komen zitten.

Met de eerste fase van het project nu achter de rug kent het een goede start. In januari van 2022 gaat het EPI met het tweede deel van het project van start. Hierin wilt het initiatief overgaan tot de productie van de chips.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business