Nieuws

Riot Games betaalt 100 miljoen dollar in rechtszaak rond discriminatie

Riot Games intimidatie
Riot Games is akkoord gegaan met een schikking van 100 miljoen dollar, in een rechtszaak van ex-werknemers omwille van discriminatie.

Een groepje ex-werknemers had de game-ontwikkelaar in 2018 voor de rechter gedaagd. Zij stelden dat Riot Games op de werkvloer discrimineerde op basis van geslacht. Bovendien zou er een cultuur van seksueel ongewenst gedrag geheerst hebben, net als wraakpolitiek.  

De rechtszaak werd oorspronkelijk aangespannen door Melanie McCracken en Jess Negrón. Onder meer na onderzoek van de gamewebsite Kotaku kwam een aantal feiten aan het licht, zoals het grijpen naar geslachtsdelen en het laten circuleren van lijstjes van vrouwelijke collega’s met wie ze de lakens wel wilden delen. Het kaderde in een machocultuur die bij Riot Games de bovenhand kreeg, zo klinkt het.  

Riot Games bestraft 

The Washington Post meldt nu dat Riot Games de rechtszaak wil laten beëindigen en de slachtoffers in totaal een 100 miljoen dollar zal uitbetalen. In 2019 wilde de ontwikkelaar van onder meer League of Legends een schikking bekomen van 10 miljoen dollar. Maar het departement van eerlijke tewerkstelling en huisvesting van Californië trok op zijn beurt naar de rechter om die schikking aan te vechten. De instantie vond dat de vrouwen die het slachtoffer werden recht hadden op wel 400 miljoen dollar. Zoveel werd het dus niet. 

Bovenop de boete van 100 miljoen dollar moet Riot Games wel een externe expert inschakelen die op alle fronten moeten waken over de gendergelijkheid in het bedrijf. Die kan aanbevelingen doen aan de personeelsdienst om het beleid bij te sturen. 

“Drie jaar geleden stond Riot Games in het oog van de storm wanneer het ging over machocultuur op de werkvloer. We moesten vaststellen dat we, ondanks onze beste intenties, de waarden die we voorop stelden niet in ere hebben kunnen houden. We kozen er wel voor om onze tekortkomingen onder ogen te zien, onze excuses aan te bieden en aan een betere bedrijfscultuur te bouwen”, aldus de gameontwikkelaar in een statement. 

Ook de advocate van de vrouwen gaf een reactie aan de Amerikaanse krant: “Dit is een grote dag voor de vrouwen bij Riot Games, en bij uitbreiding alle vrouwen binnen game- en techbedrijven. Zij verdienen het om te kunnen werken in een veilige omgeving. We appreciëren de introspectie van het bedrijf”, klinkt het. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business