Northvolt, de Zweedse ontwikkelaar van batterijen voor elektrische wagens, meldt dat zijn eerste batterij succesvol van de band rolt.


Daarmee levert het bedrijf een primeur. Het is immers de eerste batterijcel die volledig op Europees grondgebied werd ontwikkeld en geproduceerd. Het bedrijf meldde de afwerking van de eerste batterij gisteren op hun website. Deze prismavormige batterijcel werd geproduceerd in hun fabriek in Skellefteå in het noorden van Zweden. Daarmee is het tevens een van de eerste bedrijven dat binnen Europa een werkende gigafabriek heeft.

“Vandaag is een grote mijlpaal voor Northvolt waar het team heel hard voor heeft gewerkt”, aldus Peter Calsson, CEO en mede-oprichter van Northvolt. “Natuurlijk is de eerste batterijcel slechts het begin. Over de loop van de komende jaren hopen we dat Nortvolt Ett zijn productiecapaciteit sterk uitbreidt om te helpen bij de Europese overgang naar milieuvriendelijke energie.”

Northvolt produceert batterijen voor elektrische wagens en de industrie. Het wil zich tot in 2022 bezig houden met het upscalen van het productieproces binnen de fabriek. Daarna zal het beginnen met het verwerken van orders van zijn eerste klanten. Hiertoe behoren onder meer Volvo, BMW, Scania en Volkswagen. Het bedrijf hoopt een productiecapaciteit van 60GWh te halen. Tegen 2030 wil het binnen Europa een marktaandeel tussen de 20 en 25% hebben.Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.