Nieuws

Sonos wint patentenstrijd: Google hangt importverbod boven het hoofd

Een Amerikaanse rechter heeft de patentenstrijd tussen Google en Sonos in het voordeel van de laatste beslist. Wat zijn de gevolgen?

De juridische strijd tussen Sonos en Google sleepten al enkele jaren aan. In 2015 beschuldigde Sonos Google voor het eerst haar audiotechnologie onrechtmatig te kopiëren. Beide bedrijven werkten in het begin van de jaren 2010 samen om Google Assistant te integreren in de smartspeakers van Sonos. De samenwerking zou nog een zeer bittere nasmaak krijgen. Google zou de inzichten die ze toen verworven hebben in de audiotechnologie van Sonos nadien misbruikt hebben bij het ontwikkelen van onder andere de Nest-speakers. Sonos startte een rechtszaak voor het schenden van vijf patenten.

Een Amerikaanse rechtbank heeft nu in het voordeel van Sonos beslist. De uitspraak heeft betrekking op een functie om meerdere speakers op hetzelfde netwerk te synchroniseren, zogenaamde ‘multi-room’ audio. Een functie die Sonos in 2005 als eerste introduceerde maar nu in smart speakers van verschillende merken te vinden is, waaronder ook in die van Google. De rechtbank heeft geoordeeld dat Google daadwerkelijk de patenten daarbij geschonden heeft. Door de uitspraak mag Google in principe geen producten met multi-room audio meer importeren en verkopen in de Verenigde Staten zonder daarvoor royalty’s te betalen aan Sonos.

Achterpoortje zoeken

Maar het lijkt erop dat Google naar een technologische oplossing zal zoeken en haar producten zal aanpassen om die royalty’s te kunnen omzeilen. Kort na de uitspraak publiceerde het Nest-ontwikkelingsteam een blog met enkele kleine aanpassingen aan de Speaker Group-functie. Zo zullen gebruikers voortaan het volume voor elke speaker apart moeten aanpassen en kunnen ze daar niet meer de volumeknop van hun smartphone voor gebruiken. Eigenaars van speakers van externe merken die steunen op Chromecast-firmware zullen de laatste updates moeten doorvoeren om multi-room audio te kunnen blijven gebruiken.

Aangezien de uitspraak enkel geldig is in de Verenigde Staten, zal er voor Google-speakers hier voorlopig nog niets veranderen aan de multi-room audiofunctie.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business