6 beste smart speakers in 2022: daar zit muziek in

beste smart speakers techpulse
Op zoek naar een nieuwe smart speaker? Het aanbod is enorm. Dit zijn volgens TechPulse de beste smart speakers om te kopen in 2022.

Of je nu aan het werken bent of een tuinfeest organiseert, de juiste muziek zet de juiste sfeer. Een smart speaker kan echter veel meer dan je van je favoriete muziek voorzien. Je kan hen naar het weerbericht vragen of hen zelfs opdragen om het licht aan of uit te zetten. In een slim huishouden is een smart speaker dan ook essentieel, maar ook voor de gepassioneerde muziekliefhebber die minder nood heeft aan al die extra functionaliteiten heeft een smart speaker veel te bieden. Maar hoe kies je een nu een smart speakers en wat zijn de beste smart speakers in 2022? We helpen je graag navigeren door het ruime aanbod aan smart speakers.

Google Assistant, Siri of Alexa: hoe kies je een smart speaker?

Waar moet je op letten als je een smart speaker kiest? Smart speakers zijn onlosmakelijk verbonden met virtuele assistenten. Zij zorgen voor de kunstmatige intelligentie die een smart speaker van een gewone bluetooth speaker onderscheidt. Een eerste keuze die je moet maken is dus voor welke virtuele assistent je een boon hebt: Google Assistant, Alexa of Siri. Google, Amazon en Apple kiezen natuurlijk resoluut voor hun eigen stemassistent. Externe fabrikanten proberen vaak een gulden middenweg te kiezen en meerder assistenten te ondersteunen. In onze streken is Google Asisstant met afstand de populairste virtuele assistent voor smart speakers. Het aanbod aan Siri-speakers is zeer beperkt en Alexa is de Nederlandse taal nog niet machtig.

Er zijn natuurlijk nog meer criteria waaraan een smart speaker moet kunnen voldoen. De audiokwaliteit is de meest voor de hand liggende. Maar draagbaarheid en extra functionaliteiten kunnen evengoed voor jou ook belangrijke eigenschappen. Ook de factor prijs valt natuurlijk niet te onderschatten. Op basis van al deze factoren stellen we een lijstje op met onze favoriete smart speakers in 2022.

Beste smart speakers 2022: keuze van de redactie

1. Beste allround smart speaker: Sonos One

De Sonos One lanceerde al in 2017 maar wordt tot vandaag beschouwd als één van de beste smart speakers die er bestaat. Sonos geldt dan ook als een kwaliteitslabel in de audiomarkt. De multiroomervaring is van een ongeëvenaard niveau. Bovendien is de Sonos One zeer veelzijdig omdat Sonos zichzelf de vrije keuze kan gunnen voor de virtuele assistent. De standaardoptie is Amazon Alexa in combinatie met de Sonos-app, maar je hebt ook ondersteuning voor Google Assistant en Apple’s AirPlay 2. De toekomst van de Sonos One oogde wel even onzeker toen de fabrikant eind 2019 aankondigde haar Legacy-speakers niet langer meer van updates te voorzien. Na een hele heisa besloot Sonos daarop terug te keren, waardoor we Sonos One ook anno 2022 nog kunnen aanraden.

sonos one
Integratie met: Sonos, Google Assistant, Amazon Alexa, Apple AirPlay 2

2. Beste Google Assistant-speaker: Google Nest Audio

Ben jij verknocht aan Google Assistant? Dan wil je wellicht ook een speaker die de virtuele assistent van Google als standaardoptie aanbiedt. De Google Nest Audio lanceerde eind 2020 als langverwachte opvolger van de Google Home smart speaker. Voor grote ruimtes mist Google Nest Audio de kracht die Sonos One wel heeft, maar voor kleinere kamers is de Nest Audio een geweldige DJ. Bovendien integreert de speaker perfect in je smarthome-ecosysteem. Wil je je smart speaker overal mee naar toe nemen? Dan kan je kiezen voor de kleinere Nest Mini die slechts 30-35 euro kost.

Google Nest Audio
Integratie met: Google Assistant

3. Beste Alexa-speaker: Amazon Echo Dot

De grote tegenhanger van de Google Nest Audio is de Amazon Echo, die inmiddels al aan de vierde generatie toe is. Op vlak van audiokwaliteit staat de Amazon Echo ongeveer op gelijke hoogte met de Google Nest Audio en de Echo-speakers zijn ook in staat om smarthome-apparaten aan te sturen. De keuze zal dus vooral afhangen van welke virtuele assistent je verkiest. Hou er wel rekening mee dat Alexa nog geen Nederlands heeft geleerd. We hopen dat Amazon hier toch eens werk van maakt.

Amazon Echo Dot
Integratie met: Alexa

4. Beste smart display: Google Nest Hub 2

De Google Nest Hub is natuurlijk in eerste plaats een smart display, maar je kan dit apparaat natuurlijk ook als smart speaker gebruiken. De tweede generatie die dit jaar lanceerde heeft ook veel betere speakers dan de eerste generatie. Een smart display maakt ook veel meer gebruikstoepassingen mogelijk dan een speaker, zeker op gebied van domotica. De meest opvallende feature van de Google Nest Hub 2 is de slaaptrackingfunctie. Google Nest Hub koop je niet voor de pure audio-ervaring, maar wel als je de functionaliteiten van een Google Nest Audio net iets te beperkt vindt.

Google Nest Hub 2 Sleep Sensing
Integratie met: Google Assistant

5. Beste Siri-speaker: Apple HomePod Mini

Nou vooruit, voor de volledigheid gooien we ook een Siri-speaker in de lijst. Heb je veel Apple-apparaten in huis, dan klinkt het logischer om voor een smartspeaker van Apple te gaan. Omdat de originele HomePod aan het einde van zijn levensduur is gekomen, gaan we hier voor de kleinere en nieuwere HomePod Mini. Als draagbare bluetooth speaker doet de HomePod Mini meer dan zijn werk. Als smart speaker komt hij naar onze mening echter net iets te kort. De Siri-functionaliteiten zijn eerder beperkt en er is maar weinig ondersteuning voor externe applicaties zoals Spotify.

Apple HomePod Mini
Integratie met: Siri

6. Meest originele smart speakers: Ikea Symfonisk

We delen tenslotte nog graag een schoonheidsprijs uit. Die gaat zonder twijfel uit naar de Ikea Symfonisk-speakers. Het resultaat van een unieke samenwerking tussen Ikea en Sonos. De smart speakers gaan volledig op in je interieur: je gebruikt ze als lamp of boekenplank en er bestaat er zelfs al één in de vorm van een schilderij. De audiokwaliteit staat op punt zoals je van een Sonos-speaker verwacht. Heel ‘smart’ zijn de speakers helaas wel niet. Er is geen microfoon ingebouwd waardoor er dus ook geen integratie met Google Assistant of Alexa mogelijk is. Het HomeSmart-platform van Ikea voegt toch dat vleugje smarthome toe om de Ikea Symfonisk in deze lijst te laten passen.

Ikea Symfonisk
Integratie met: Ikea HomeSmart, Sonos, Spotify Connect, Apple AirPlay 2

We werken onze koopgidsen regelmatig bij met nieuwe producten en actuele prijzen. Ontbreekt er volgens jou een speaker in deze lijst? Laat het ons weten in de reacties. Laatst bijgewerkt op 08/02/2022.

audioontspanningsmart speakertips

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen