Google Nest Audio
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Zelfde strak design als de Mini & Hub
  • Warme klanken
  • Hardwareknop voor microfoon
CON
  • Stof wordt snel vuil
  • Behuizing beperkt nog meer kracht en volume
  • Maar die heb je niet nodig

Hij is er! De langverwachte opvolger van de Home-speaker. Is de Nest Audio de aankoop waard? Wij vinden alvast van wel.

Advertentie

Begin oktober kondigde zoekgigant Google een nieuwe serie producten aan waarop we al lang zaten te wachten. Maandenlang kregen we niets anders dan geruchten binnen over Sabrina. Dit laatste was een codenaam voor de nieuwe Chromecast van het bedrijf. Zo gezegd, zo gedaan: Google stelde Sabrina voor als de nieuwe Chromecast met Google TV aan boord. Met een volledige UI die vergelijkbaar is met een Android TV-settopbox en een bijgeleverde afstandsbediening. Sabrina zag het daglicht.

Maar daar bleef het niet bij. De fabrikant stelde ook een nieuwe smartspeaker voor: Google Nest Audio. Het is de opvolger van de Home-speaker die in 2016 op de markt kwam. Vorig jaar kregen we al een nieuwe Nest Mini en Nest Hub in het assortiment, vandaag komt daar de Nest Audio bij. De line-up lijkt daarmee compleet.

Net zoals bij de Home-speaker is het de bedoeling van Google om een meer premium alternatief te bieden. De speakers van de bestaande Mini en Hub hebben niet echt veel kracht en kwaliteit te bieden. Daar moet de Nest Audio een antwoord op bieden. Maar wat is er nu beter en hoe goed is de nieuwe Nest Audio?

Google Nest Audio
Past perfect in de line-up.

Design

Zoals je ziet, past de Nest Audio perfect in het bestaande assortiment van Nest-speakers. Net zoals zijn kleinere broertjes is de Nest Audio voorzien van een lichtgrijze stoffen bekleding. Dit geeft de speaker sowieso al een meer gezellige en premium indruk. Ook aan de achterkant vinden we – net zoals bij de Mini en Hub – een schakelaar waarmee we de microfoon van de speaker aan en uit kunnen zetten. Die schakelaar zit trouwens ook op de Nest WiFi.

Verder zit er achterop nog een subtiel Google-logo en natuurlijk de kabel voor de voeding. De Nest Audio is dus even minimalistisch afgewerkt als zijn broers. Helaas zorgt de stoffen bekleding er wel voor dat je speaker sneller vuil kan worden, althans als je veel gebruik maakt van de touch-knoppen. Iets wat ik trouwens bijna nooit doe.

Google Nest Audio
Meer bas, meer volume.

Audiokwaliteit

Over naar het belangrijkste onderdeel van de Nest Audio: de geluidskwaliteit. We weten intussen perfect wat zo’n smartspeaker van Google allemaal in petto heeft voor ons. Maar waar Google vooral mee wil uitpakken, is de verbeterde audiokwaliteit. Het bedrijf belooft dan ook een 50 procent sterkere bas en 75 procent meer kracht.

Maar waar komt die verbetering vandaan? Aan boord zit een 75 mm woofer die sowieso al voor een sterkere bas zorgt. Dat voel je meteen bij elk soort muziek. Verder brengt een 19 mm tweeter alles extra in balans door te focussen op de lagere tonen. Google heeft bij de ontwikkeling ook extra aandacht besteed aan de behuizing van de smartspeaker. Die is geoptimaliseerd om in elke situatie (lees kamer of materiaal) een zo goed mogelijke EQ aan te bieden. Die EQ is overigens zo gemaakt dat hij zich aanpast aan de kamer waarin de speaker staat. Een beetje vergelijkbaar met het systeem van Sonos, waarmee je de speakers kan optimaliseren door deze de kamer(grootte) te leren kennen.

Ik had verwacht dat de speaker groter zou zijn, maar eigenlijk is hij amper even hoog als de pot van een tafelplant. Doe daar de lage prijs van 99 euro bij en we kunnen concluderen dat Google echt wel een goede speaker op de markt heeft gebracht. Zelfs zonder de slimme functies aan boord kan deze Nest Audio je kamer vullen met je favoriete muziek. De bas kan niet tot in het extreme gaan en ook het geluid heeft zijn limieten. Dat is ook logisch. Over het algemeen vond ik zowel de hoge- als lage tonen warm klinken. Een schril contrast met de soms scherpe geluiden die een Nest Mini kan geven. Maar ook daar zit je natuurlijk met de beperking van de behuizing die niet zo groot is.

Google Nest Audio
Nest Audio vormt één geheel met de rest.

Tevreden?

Zeker en vast. Wie niet graag te veel geld uitgeeft aan een sllimme speaker, maar toch dat tikkeltje betere geluidskwaliteit wil, kan het beste kiezen voor deze Nest Audio. De kwaliteit is natuurlijk niet zo goed als bij pakweg een Sonos One, maar hij komt wel in de buurt. Voor een prijs van 99 euro ga je volgens mij ook niet gemakkelijk iets beters vinden. Ik raad je ook aan om meteen voor twee speakers te kiezen, zo kan je de Nest Audio in stereo gebruiken, waardoor hij nog beter wordt. Vooral in grotere ruimtes lijkt me dat wel een must. Bij Coolblue heb je bijvoorbeeld een duo-set voor 193 euro. Doe daar de voordelen van je Google Assistant bij en je hebt een nagenoeg perfecte smart speaker. Waarom veel geld uitgeven als het ook voor minder kan? Dat bewijst Google met zijn Nest Audio. Die maakt zijn naam als opvolger voor de Home-speaker zeker waar.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here