Signal

Berichtenapp Signal moet op zoek naar een nieuwe CEO nadat Moxie Marlinspike na tien jaar zijn vertrek aankondigde.

Advertentie

Onder het motto ‘New year, new CEO’ kondigde Marlinspike met een blog zijn vertrek aan bij Signal. Marlinspike was een van de grondleggers van de berichtenapp, die niet altijd die naam droeg. In het jaar 2010 richtte hij de start-up Whisper Systems op, die een geëncrypteerde berichtendienst TextSecure en oproependienst RedPhone ontwikkelde. Beide applicaties zouden worden overgenomen door Twitter, waarna Marlinspike onder de naam Open Whisper Systems opnieuw op eigen houtje aan een berichtenapplicatie ging werken. Die app lanceerde in 2015 onder de naam Signal die we vandaag kennen.

Sterke groei dankzij WhatsApp

Signal was jarenlang een nicheapp die sterk inzette op het beveiligen van communicatie en de privacy van haar gebruikers. Maar de groeiende vermenging tussen WhatsApp en Facebook kwam de populariteit van de applicatie ten goede. Begin vorig jaar kende Signal een ongeziene groeispurt toen WhatsApp nieuwe gebruiksvoorwaarden aankondigde. Signal was zelfs even de meest gedownloade applicatie wereldwijd voor iOS. De applicatie wordt beheerd door een non-profitorganisatie Signal Foundation, dus anders dan Facebook haalt Signal geen commerciële inkomsten uit het verkopen van gebruiksgegevens aan adverteerders. Vandaag de dag telt Signal rond de 20 miljoen actieve accounts. Dat is nog altijd wel een stuk minder dan de 400 miljoen gebruikers van Telegram en de 2 miljard WhatsApp-accounts.

Mede door die sterke groei ziet Marlinspike de tijd rijp om zijn geesteskind los te laten. Als CEO programmeerde hij de code van de berichtenapp nog grotendeels zelf. Vandaag de dag telt Signal 30 werknemers die dat voor hem kunnen doen. Brian Acton, medestichter van de Signal Foundation, zal zijn functie overnemen tot een nieuwe kandidaat-CEO opstaat. Leuk weetje: Acton is een van de oprichters van concurrent WhatsApp. Hij vertrok daar in 2017 met slaande deuren na een ruzie met moederbedrijf Facebook.

moxie marlinspike ceo signal
Moxie Marlinspike. Image Credit: Wikimedia Commons

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.