Google Hangouts Meet

Google Meet is begonnen met de uitrol van live-ondertiteling nadat de zoekreus de feature het voorbije jaar uitvoerig had getest.

Advertentie

De functie werkt zowel op het web als mobiele apparaten, maar is in zijn huidige vorm nog vrij beperkt. Op dit moment werkt de live-ondertiteling alleen vanuit het Engels naar het Frans, Duits, Portugees en Spaans. Wie het Engels niet goed meester is, zal tijdens vergaderingen live ondertitels te zien krijgen in zijn moedertaal. 

Live-ondertiteling voor videocalls 

“Ondertiteling als vertaling helpt ons om Google Meet-videocalls inclusiever te maken”, schrijft de zoekreus op zijn Workspace-blog. “We doen barrières verdwijnen voor wie niet zo goed is in vreemde talen. Wanneer de deelnemers van een vergadering content in hun eigen taal kunnen verwerken, zorgt dat voor een gelijkere verdeling van informatie en verhoogde leercapaciteiten. Het verbetert ook de samenwerking en verzekert een efficiënte vergadering voor alle deelnemers”, klinkt het. 

De feature lijkt in de eerste plaats ontworpen voor meetings waarop echt alle werknemers van een bedrijf aanwezig moeten zijn, ook zij die niet zo goed ter taal zijn. Daarnaast is het voor multinationals ook handig om met medewerkers van een buitenlandse tak te communiceren, bijvoorbeeld voor opleidingsdoeleinden. “Het laat lesgevers toe om te connecteren en interageren met studenten, ouders en community’s met diverse achtergronden”, zegt Google nog. 

De feature activeren 

Om de functie te gebruiken moet je in de instellingen ondertitels activeren en ze instellen op Engels, voordat je vertaalde ondertitels eronder activeert. Gebruikers kunnen dan een van de bovenvermelde talen selecteren. Meer informatie vind je terug op de officiële hulppagina.  

De live-ondertiteling werd voor het eerst aangekondigd op Googles I/O-ontwikkelaarsconferentie van 2021. Live vertaalde ondertitels zijn beschikbaar voor Google Workspace Business Plus, Enterprise Standard, Enterprise Plus, de Teaching and Learning Upgrade en Google Workspace voor Education Plus-klanten. De uitrol is op woensdag 12 januari gestart, maar het kan tot 15 dagen duren voor de functionaliteit overal beschikbaar is.