Nieuws

Adoptie iOS 15 verloopt trager dan iOS 14

iOS-gebruikers maken minder snel de overstap van iOS 14 naar iOS 15 dan bij vorige updates. Daar is wel een logische verklaring voor.

Apple heeft cijfers van de adoptiegraad van iOS 15 gedeeld, ongeveer vier maanden na de uitrol van de eerste publieke versie. De cijfers leren ons dat 72% van alle iPhones die in de laatste vier jaar uitgebracht werden de upgrade doorgevoerd hebben, met oudere modellen die de update nog kregen erbij gerekend is dat 63%. Ongeveer 25-30% van alle iOS-gebruikers houdt nog vast aan iOS 14, minder dan 7% heeft een nog oudere versie.

Als we de vergelijking maken met de cijfers van 2020, de eerste keer dat Apple adoptiecijfers voor iOS publiek maakte, dan kunnen we een opvallende vaststelling maken. Drie maanden na de lancering van iOS 14 stond de nieuwe versie al op 72% van alle iPhones en op 81% als alleen recente modellen werden meegerekend. De adoptie van iOS 15 verloopt dus trager dan bij vorige versies.

Tragere adoptie door aanpassing updatebeleid

Die cijfers moeten wel in het juiste perspectief bekeken worden. Apple maakte met iOS 15 een aanpassing aan haar updatebeleid. Anders dan in voorgaande jaren betekent de lancering van een nieuwe versie niet het einde van de vorige versie. Wie nog iOS 14 gebruikt kan niet profiteren van de nieuwe functies die iOS 15 met zich meebrengt, maar komt nog wel in aanmerking voor regelmatige beveiligingsupdates. De laatste update voor iOS 13 werd uitgerold in september 2020.

De tragere adoptie van iOS 15 hoeft dus niet aan te tonen dat iOS 15 minder populair zou zijn dan zijn voorgangers. Apple zal vermoedelijk in 2022 de hardnekkige iOS 14-gebruikers wel explicieter richting de nieuwe versie beginnen duwen. Gisteren werd de laatste versie iOS 15.2.1 uitgerold.

iPadOS 15

Om dezelfde reden loopt ook de adoptie van iPadOS 15 trager dan gepland. De cijfers liggen bij de iPads zelfs nog lager. In totaal heeft net minder dan de helft van alle iPads die nog in omloop zijn al de upgrade naar iOS 15 doorgevoerd. Heb jij iOS 15 al?

beveiligingiOS 15mobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals