recordwinsten tesla
Ook Tesla kende hoogtes en laagtes. Beeld via iStock

Tesla heeft alweer een recordwinst geboekt. Het aantal geleverde wagens in het vierde kwartaal ligt 90 procent hoger dan een jaar eerder.

Advertentie

De constructeur van elektrische wagens realiseerde een netto-inkomen van 5,5 miljard dollar en dat ondanks een zware investering van 6,5 miljard dollar in nieuwe fabrieken in Berlijn en Austin (Texas). Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Tesla op woensdag publiceerde. Ook opvallend: het bedrijf van Elon Musk boekte uiteindelijk een miljard dollar meer omzet dan was vooropgesteld. Het gaat alweer om een recordwinst.

Na een bijzonder winstgevend 2021 blijft Tesla met voorsprong de grootste EV-producent in de VS. Musk en co konden het voorbije jaar maar liefst 90 procent meer auto’s afleveren dan in 2020. Het voorbije jaar rolden er wereldwijd ruim 930.000 Tesla’s van de band. Daarnaast kon Tesla zijn Supercharger-netwerk met een derde uitbreiden, wat het totale aantal laadpunten op 3.476 brengt. Tesla bekijkt volop waar het nieuwe fabrieken kan bouwen in de loop van 2022, maar laat nog niet in zijn kaarten kijken. 

Recordwinst en Full Self-Driving 

Ondanks de kritiek en argwaan van wetgevers wereldwijd, blijft CEO Elon Musk bijzonder positief over de verdere evolutie van zijn Full Self-Driving (FSD)-technologie. “Het wordt de belangrijkste bron van inkomsten voor Tesla”, aldus Musk. Hij liet weten dat het bètaprogramma voor FSD uitgebreid is van enkele duizenden voertuigen in het derde kwartaal, tot bijna 60.000 EV’s in kwartaal 4. 

De Tesla-baas gaf ook nog mee dat zijn bedrijf wel geen nieuw model gaan lanceren in 2022. De Roadster, Cybertruck en een nog onbekende EV “van 25.000 dollar” zullen niet meer voor dit jaar zijn. “Als we nu nieuwe voertuigen op de markt zouden brengen, zouden onze totale leveringscijfers dalen omwille van het chiptekort”, verklaarde Musk. 

Ondanks de grote problematiek rond het tekort aan halfgeleiders, heeft Tesla toch bijzonder goed geboerd, vergeleken met andere constructeurs. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here