Nieuws

Noord-Korea probeerde internationaal atoomagentschap te hacken 

Noord-Korea
Computer hacker stealing data from a laptop concept for network security, identity theft and computer crime
Noord-Korea heeft een poging ondernomen om het internationaal atoomagentschap (IAEA) te hacken. Dat blijkt uit een VN-rapport.

Het is de nieuwswebsite Nikkei Asia die het nieuws van de cyberaanval door Noord-Korea bekendmaakte op basis van een conceptrapport. Het zou gaan om de hackersgroep Kimsuky. Die geniet steun van de Noord-Koreaanse inlichtingendiensten en is volgens de VN verantwoordelijk voor klassieke phishingaanvallen op medewerkers van het internationaal atoomagentschap. Zo zouden ze medewerkers inloggegevens afhandig hebben proberen maken door ze naar nepwebsites te leiden en ze te laten inloggen.  

De hackersgroepering zou ook VPN-netwerken van Korea Aerospace Industries (een van de grootste onderdelen van de Zuid-Koreaanse Defensie) hebben proberen binnendringen. In dat geval hadden ze de bedoeling om technologische gegevens te stelen. 

Noord-Korea viel crypto aan 

Verder zou Noord-Korea zich ook schuldig gemaakt hebben aan het aanvallen van platformen die cryptomunten verhandelen. De berichtgeving daarover van het private onderzoeksbureau Chainalysis worden nu ook bevestigd in het VN-rapport. Het bureau schreef de voorbije maand dat Noord-Korea bijna 400 miljoen dollar had buitgemaakt met de aanvallen op de cryptoplatformen. Het land zou dat geld vervolgens gebruikt hebben voor de verdere ontwikkeling van kernwapens.  

Nikei Asia benadrukt wel dat het om een conceptrapport gaat, dat in maart voorgelegd zal worden aan een VN-commissie. Die gaat vervolgens oordelen of Noord-Korea nieuwe sancties opgelegd moet krijgen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business