Elektronisch betalen verplicht in handelszaken vanaf 1 juli

elektronisch betalen
Image: iStock
Vanaf 1 juli zal elke handelszaak in België verplicht minstens één vorm van elektronisch betalen (naar keuze) moeten aanbieden.

De verplichting op elektronisch betalen ligt al enkele jaren op tafel bij de regering en was voor huidig minister van Financiën Vincent Van Peteghem en zijn partij CD&V een belangrijke doelstelling. Vanaf 1 juli lijkt die verplichting er nu ook te zullen komen. Het federale orgaan dat de begroting van ons land mee overziet, heeft gisterenavond zijn goedkeuring gegeven, al zal het parlement ook nog wel zijn zeg krijgen. Elektronisch betalen moet een hulpmiddel zijn in de strijd tegen fraude.

Handelszaken zullen wel zelf mogen kiezen welke vorm van elektronische betalen ze willen gaan aanbieden. Zo worden ze in ieder geval niet verplicht om een betaalterminal aan te schaffen, maar kunnen ze bijvoorbeeld ook met Payconiq op hun eigen smartphone werken. Unizo had zich eerder al wel uitgesproken over de kosten die gepaard gaan met elektronische betalingen voor de handelszaken, omdat zij daar een kleine commissie op moeten afstaan. De verplichting op elektronisch betalen houdt ook niet in dat er niet meer met cash mag worden betaald. Cash mag gewoon niet meer de enige betaaloptie zijn.

Elektronisch betalen zit in de lift

Voor het merendeel van de consumenten zal deze verplichting echter geen groot verschil maken. Het lijdt geen twijfel dat elektronisch betalen ook in België in de lift zit, met name vooral de contactloze vormen ervan. Sinds augustus 2021 betalen we vaker contactloos dan op de traditionele manieren met betaalkaart of cash.

We gingen hierover in november 2021 al eens via onze wekelijkse TechPolls te rade bij onze lezers en ongeveer 47% (op een steekproef van 288 deelnemers) gaf aan het liefst contactloos met de kaart te betalen. 15% betaalt al met een smartphone of wearable, al stegen het aantal mobiele betalingen wel met 62% in 2021. 22% steekt de bankkaart nog liever in de betaalterminal dan er tegen aan te tikken en 15% betaalt nog liever cash.

Wat vind jij van de verplichting op elektronisch betalen in handelszaken? Is het een goede zaak of zouden handelaars dit volledig vrij moeten kunnen bepalen? Laat van je horen in de reacties onderaan dit artikel.


Dit artikel verscheen origineel op 10/02/2022.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business