Nieuws

Ontwikkelaar slaagt erin om Windows 11 te draaien op een Pixel 6

Door handig gebruik te maken van de preview van Android 13 is een ontwikkelaar erin geslaagd Windows 11 te draaien op zijn Pixel 6.

Google loste vorige week vrijdag de eerste previewversie voor ontwikkelaars van Android 13. De features die voor ons het meest uit het oog sprongen waren de fotokiezer, wifi-permissies en de dynamische app-iconen. Ontwikkelaar Danny Lin liet zijn oog echter vallen op de verbeterde ondersteuning voor virtuele machines, waarmee hij een interessant projectje uitprobeerde: Windows 11 draaien op een Pixel 6.

Met een reeks tweets toont Lin hoe hij te werk gegaan is. Hij draaide erin om Windows 11 in de vorm van en virtuele machine op zijn eigen Pixel 6, nadat hij de Android 13-preview daarop geïnstalleerd was. Lin was aangenaam verrast door de prestaties van de smartphone. Basistoepassingen lukte vlekkeloos en zelfs het spelen van een zwaardere game zoals Doom vormde geen probleem voor de CPU. Enkel hardware-acceleratie leek niet te werken.

Wat is een virtuele machine?

Een virtuele machine is eigenlijk een apart virtueel besturingssysteem dat boven op je eigen besturingssysteem werkt als een soort softwarepakket. In dit voorbeeld draait Windows 11 dus bovenop Android 13. De virtual machine-software doet het nieuwe besturingssysteem geloven dat het op een kersvers toestel wordt geïnstalleerd. Je kan dit dus in een apart venster op je bureaublad laten lopen en er zo mee knutselen. 

Het virtuele besturingssysteem loopt natuurlijk wel nog steeds op de hardware van het moederapparaat en is dus afhankelijk van de toegankelijke schijfruimte en RAM-geheugen. Voor elke virtual machine stel je een portie van je opslaggeheugen beschikbaar als ‘harde schijf’ voor het virtuele besturingssysteem om mee te werken. Als je wilt en genoeg schijfruimte en RAM-geheugen voorhanden hebt, dan kan je er zelfs meerdere tegelijkertijd laten draaien. Het draaien van een virtuele machine kan wel een impact hebben op de prestaties van je apparaat. Een virtuele machine bouwen lijkt moeilijker dan het ij feite is.

Wil jij eens knutselen met een virtuele machine? In deze cursus leren we je hoe je te werk gaat:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business