Nieuws

Android 13 preview: meer privacy en dynamische app-iconen

Google gunt ons een eerste blik op Android 13. Het nieuwe OS wil nog meer de focus leggen op het beschermen van privacy.

Hoewel veel consumenten nog aan het wachten zijn op Android 12, is Google achter de schermen al druk bezig met opvolger Android 13. Vandaag lost Google een eerste previewversie waar ontwikkelaars zich op mogen uitleven. Die ontwikkelaarsversie zal nog flink veranderen tegen dat het besturingssysteem wordt uitgerold naar jouw smartphone, maar het geeft toch al een beeld van wat we van Android mogen verwachten. Android 13 lijkt een minder drastische update te zijn dan Android 12 was en bouwt vooral verder op de vernieuwingen die Google met de huidige versie introduceerde.

Android 13: welke nieuwe functies komen eraan?

Focus op privacy

Privacy moet het sleutelwoord van Android 13 worden. Met de introductie van het Privacy Dashboard zette Google in Android 12 al een grote stap naar een beter beheer van digitale privacy, maar Apples iOS staat op dit vlak toch nog een stuk verder. De nieuwe versie van Android 13 moet die privacykloof verder dichten. Dat doet Google door de al bestaande documentkiezer uit te breiden voor foto’s en video’s. Wanneer je een foto wil delen via WhatsApp bijvoorbeeld, kan je met deze tool instellen dat WhatsApp enkel toegang heeft tot het bestand dat je deelt en niet je hele fotobibliotheek. Hoe dit werkt, toont Google in deze blogpost.

Verder zal Android 13 het ook mogelijk maken om via wifi met een naburig apparaat te verbinden, zonder je locatie met dat apparaat te moeten delen.

Design: dynamische app-iconen & snelle instellingen

Android 12 introduceerde een volledig nieuwe lay-out: Material for You. Hiermee past de interface van je smartphone zich aan aan de wallpaper die je instelt. In Android 13 krijgen appontwikkelaars weer meer mogelijkheden ter beschikking om die designtaal naar hun hand te zetten. Zo kunnen de app-icoontjes zich mee aanpassen als je je wallpaper zou veranderen, zoals de Google-apps al doen in Android 12.

android 13 thema-iconen
Image Credit: Google

Appontwikkelaars zullen ook handig gebruikmaken van het snelle instellingenmenu dat je opent door op je startscherm naar beneden te swipen. Elke app kan nu zelf een tegel ontwerpen die gebruikers aan hun snelle instellingen kunnen toevoegen.

android 13 snelle instellingen
Image Credit: Google

Elke app spreekt zijn eigen taal

Met Android 13 wil Google de polyglotten onder ons op hun wenken bedienen. Je zal voor elke applicatie nu een aparte taal kunnen instellen. Appontwikkelaars moeten die via API’s die Google hen ter beschikking stelt wel voor hun applicatie ondersteunen.

Betere ondersteuning voor grote schermen

Verder nodigt Google appontwikkelaars nogmaals uit om hun applicaties te optimaliseren voor toestellen met grotere schermen zoals tablets en foldables. Ook dat is niet nieuw. Een aangepaste versie van Android voor tablets zit in de pijplijn en zou elk moment kunnen gelanceerd worden. Hier zal Google op verder bouwen. De techgigant wil het Android-ecosysteem ook meer openstellen voor Java 11 om nieuwe Android-functies sneller te kunnen uitrollen en te integreren in applicaties.

Wanneer komt Android 13 uit?

De previewversie die Google vandaag lanceert is enkel bestemd voor ontwikkelaars. We zijn dus nog een eind verwijderd van de commerciële lancering. De officiële voorstelling van de nieuwe Android-versie volgt traditioneel tijdens Google I/O in mei, de exacte datum is nog niet bekend. Kort na de onthulling lanceert dan vaak de eerste bètaversie voor smartphonegebruikers. Op een stabiele versie is het wachten tot september of oktober en Android 13 zal debuteren op Googles eigen Pixel-smartphones.

Wat is jouw eerste indruk van Android 13? Deel het met ons in de reacties onderaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business