Nieuws

Windows 11 krijgt 5 nieuwe aanraakbedieningen

De laatste uitgegeven preview van Windows 11 breidt de aanraakbedieningen uit, naast een hoop andere handige nieuwigheden.

Microsoft heeft een nieuwe previewbuild voor Windows 11 gelost in het Insiders-kanaal. Dit gaat voor alle duidelijkheid om een andere build dan de aankomende februari-update, die naast enkele verbeteringen aan de taakbalk voornamelijk bugfixes bevat. In deze build zitten veel meer nieuwe experimentele features die Microsoft eerst wil testen alvorens ze via maandelijkse updates naar het bredere publiek te brengen.

Zo kan je aan de hand van mappen meer structuur in je startmenu brengen. Door app-iconen op elkaar te slepen creëer je mappen van apps die bij elkaar horen, zoals bijvoorbeeld alle Office 365-apps. Binnenkort zal je die mappen ook een naam kunnen geven. Andere nieuwe functies zijn de optie om bestanden vast te zetten in de Verkenner om deze sneller terug te vinden, Snap Layouts, live ondertitels en het Taakbeheermenu zal flink worden aangepakt. De volledige lijst van de nieuwe Windows-functies kan je hier ontdekken.

windows 11 mappen in startmenu
Schep orde in het startmenu. Image Credit: Microsoft.

5 nieuwe aanraakbedieningen voor Windows 11

Microsoft wil met Windows 11 de ondersteuning voor aanraakbedieningen, die sinds Windows 8 vast onderdeel uitmaken van het Windows-ecosysteem, flink gaan uitbreiden. Aanraakbedieningen kunnen handig zijn als je een convertible laptop zoals de Microsoft Surface Pro 8 hebt en die graag in de tabletmodus gebruikt. In de previewversie zitten 5 nieuwe aanraakbedieningen voor Windows 11:

  • Start openen/sluiten: Swipe vanaf het midden van de taakbalk met je vinger naar boven om het startmenu te openen. Met een neerwaartse beweging sluit je de taakbalk opnieuw.
  • Navigeren door Start: Eens geopend zijn er ook aanraakbedieningen om door het Startmenu te navigeren. Door naar links te vegen ga je van je vastgemaakte apps naar alle applicaties en vegen naar rechts zet je terug naar de vastgemaakte apps.
  • Snelle instellingen: Plaats je vinger rechtsonder in de taakbalk en veeg naar boven om de snelle instellingen te openen. Wil je het menu sluiten, veeg dan naar beneden.
  • Notificaties: De animaties tijdens het swipen zijn verbeterd om vlotter nieuwe notificaties te kunnen openen.
  • Grijpbalk in full screen: Deze aanraakbediening dient juist om applicaties minder snel te openen/sluiten. Wanneer je een applicatie in de full screen-modus gebruikt en je nadert de rand van je scherm, dan zal een grijpbalk voorkomen dat je de applicatie onbedoeld afsluit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business