Nieuws

Versie 100 van Chrome en Firefox kan websites doen crashen 

firefox review checker
© Mozilla
Chrome en Firefox kunnen bij de release van hun versie 100 wellicht tegen een lullig probleem aanlopen: de codering die in de war raakt door de drie cijfers.

Het doet een beetje denken aan het gevreesde Y2K-probleem bij de eeuwwisseling. Computers zouden toen wereldwijd gaan crashen door de overschakeling naar het jaar 2000. Uiteindelijk was het een storm in een glas water. Experts waarschuwen nu voor een gelijkaardig probleem (weliswaar op kleinere schaal) bij versie 100 van Chrome en Firefox. 

Nu de browserversies drie cijfers tellen, en dat ook zo gecodeerd zit in de user-agents van de browsers, kan dat voor problemen zorgen bij een beperkt aantal websites. Dat meldt Bleeping Computer. Mozilla heeft vorig jaar al geëxperimenteerd met de kwestie en heeft de resultaten zopas gepubliceerd in een blog.  

Het versienummer had inderdaad een effect op een klein aantal sites (waaronder ook grote jongens als Yahoo, HBO Go en Bethesda), die de user-agent string met drie getallen niet konden slikken. Concreet kregen bezoekers dan meldingen als “de browser wordt niet ondersteund”, terwijl in andere gevallen niet alle elementen van de websites goed geladen werden, er 403-errors opdoken, enzovoort. 

Versie 100 omzeilen 

Hoe kan zo’n lullig iets nu zulke problemen opleveren? “Zonder een specifieke standaard om te volgen, gebruiken browsers verschillende formats voor de user-agent string. Ook de manier waarop die user-agent parsing toegepast wordt, kan van website tot website verschillen. De versienummers met drie getallen botsen dan mogelijk met de geprogrammeerde parsing-bibliotheken en veroorzaken bugs”, legt Mozilla uit in zijn blog. 

De ontwikkelaars van beide browsers hebben wel al een oplossing bedacht. Zowel Firefox als Chrome kunnen de browserversienummers vastzetten op 99, als er voor de geplande release van versie 100 op 29 maart (Chrome) en 3 mei (Firefox) geen andere oplossing zou gevonden zijn. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business