Nieuws

Amazon zet eerste Belgische bezorgcentrum neer in Antwerpen

amazon koerier bezorging
Image: iStock
Amazon breidt zijn bezorgnetwerk uit in België met een eerste eigen bezorgcentrum in ons land, dat in Antwerpen zal komen te staan.

Hoewel Amazon geen Belgische website heeft, shoppen veel Belgische consumenten bij de Nederlandse, Franse en Duitse webwinkel van de e-commercegigant. Om aan de toenemende vraag in België te kunnen blijven voldoen, kondigt Amazon de plannen voor de bouw van een eerste eigen bezorgcentrum in ons land. Het zal meteen ook de eerste fysieke vestiging van het e-commerceplatform in België zijn, al is Amazon via de clouddivisie AWS al wel enkele jaren vertegenwoordigd in Brussel.

Antwerpen krijgt de eer om Amazon te mogen ontvangen. De e-commercereus liet zijn oog vallen op het Blue Gate-bedrijvenpark in Hoboken. Tegen het einde van dit jaar zou het bezorgcentrum al operationeel zijn. Via het bezorgcentrum zullen pakjes vanuit magazijnen in Duitsland en Frankrijk, Amazon heeft geen eigen magazijn in België, aangebracht worden om ze vanuit één centrale locatie sneller te kunnen verdelen naar klanten in Antwerpen en omgeving. Amazon meent 50 nieuwe jobs te kunnen creëren met het bezorgcentrum.

Zelfstandige koeriers

Amazon zal de levering van de pakjes in Antwerpen niet zelf gaan coördineren. Daarvoor rekent Amazon nog steeds op bpost, hun vaste partner in België. Dat bevestigde de e-commercereus nogmaals in de persaankondiging. Toch is al langer bekend dat Amazon zijn distributiestrategie volop is aan het herbekijken.

Zo zouden ze in de grotere steden zoals Antwerpen meer willen samenwerken op zelfstandige koeriers om de leveringskosten te kunnen drukken. Zelfstandige koeriers werken immers niet in loondienst van het bedrijf. Die zijn via een lokaal adres makkelijker aan te trekken en voor het bezorgcentrum in Antwerpen zoeken ze 200 zelfstandige koeriers. Bpost dreigt op termijn dus wel met de kruimels over te blijven, voorspellen economische analisten in De Standaard. Of het bezorgcentrum in Antwerpen nog navolging zal krijgen in andere steden, heeft Amazon nog niet bekend gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business