Nieuws

Whistleblower Aid: “Facebook misleidde investeerders over desinformatie” 

Meta
Facebook zou investeerders misleid hebben over de aanpak van desinformatie. Dat zeggen klokkenluider Frances Haugen en Whistleblower Aid.

Haugen, die eind vorig jaar al aan de alarmbeltrok over de struisvogelpolitiek bij moederbedrijf Meta (onder meer over het effect van hun sociale media op jongeren), zegt nu dat Facebook ook naar investeerders toe niet open is geweest. Meta zou hen zelfs bewust om de tuin geluid hebben als het gaat over de aanpak rond desinformatie en COVID-19. Dat schrijft The Washington Post

De klokkenluider heeft die klacht neergelegd bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Haugen wordt in haar juridische strijd bijgestaan door de non-profitorganisatie Whistleblower Aid. Die beweert dat Meta “de zaken onjuist voorgesteld heeft tegenover adverteerders”, wanneer het ging om de manier waarop het moederbedrijf van Facebook desinformatie bestreed. “Uit de documenten die de SEC kon inkijken blijkt dat Facebook achter de schermen andere dingen zegt dan in het openbaar”, aldus de organisatie. 

Whistleblower Aid: “Actief investeerders misleid” 

Volgens Haugen en Whistleblower Aid “heeft het socialmediabedrijf actief investeerders misleid. Volgens de wet hadden die wel recht op waarheidsgetrouwe informatie.” Uit de documenten blijkt ook dat het tot vorig jaar heeft geduurd voordat Meta een duidelijk beleid had rond de aanpak van desinformatie over de klimaatverandering. Bovendien zegt Haugen dat er nog altijd valse beweringen over het klimaat én het coronavirus circuleerden.  

Facebook zegt dat het al veel ondernomen heeft om desinformatie te bestrijden. Het zal nog moeten blijken hoe het socialmediabedrijf in 2022 zijn imago kan oppoetsen door sneller te handelen in het belang van zijn gebruikers. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business