Nieuws

Chipindustrie houdt adem in na Russische invasie Oekraïne

Chipindustrie
Er is ongerustheid ontstaan in de chipindustrie na de Russische invasie van Oekraïne. Het is nog niet duidelijk hoe groot de impact zal zijn.

De grote chipfabrikanten lijken zich nog geen grote zorgen te maken. Zij menen over voldoende voorraden te beschikken van cruciale grondstoffen en hebben de ontginning en toelevering daarvan naar eigen zeggen voldoende gediversifieerd. Dat meldt Reuters. Toch zijn er ook bronnen in de chipindustrie die zich wel zorgen maken over de gevolgen op langere termijn. 

Ook de aandelen van techbedrijven namen een flinke duik na de mogelijkheid op nieuwe verstoringen in de chipsector. Die is nog maar net aan het herstellen van de chiptekorten die al meer dan een jaar aanhouden. De Verenigde Staten halen 90 procent van hun neon uit Oekraïne. Dat is essentieel voor de productie van lasers voor chipproductie. Het edelgas is een bijproduct van de Russische staalindustrie en wordt daarna gezuiverd in Oekraïne. De VS halen ook nog eens 35 procent van hun palladium (gebruikt in sensoren en geheugen) uit Rusland. 

Chipindustrie diversifieert 

“De chipfabrikanten voelen nog geen directe impact, maar hun toeleveranciers kopen gas (waaronder neon en palladium) van Rusland en Oekraïne”, zegt een bron uit de Japanse chipindustrie aan Reuters. “De beschikbaarheid van die materialen was al beperkt. Nu daar nog meer druk op komt te liggen, zouden de chipprijzen nog meer kunnen gaan stijgen”, klinkt het. 

Reuters meldde deze maand al dat het Amerikaanse Witte Huis er bij de chipfabrikanten op had aangedrongen om hun bevoorradingen te diversifiëren. Daarmee zouden ze zich kunnen voorbereiden om mogelijke counter-sancties van Rusland tegen het Westen.  

ASML Holding, een Nederlandse toeleverancier aan chipfabrikanten zoals TMC, Samsung en Intel, zei alvast alternatieve bronnen te zoeken voor neon.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business