Nieuws

Fitbit roept 1,7 miljoen horloges terug door risico op brandwonden 

Fitbit
Fitbit roept 1,7 miljoen smartwatches terug, door een probleem met de batterij in het Ionic-model. Die kan oververhitten en brandwonden geven.

Het was de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission (een overheidsinstantie die instaat voor productveiligheid op de markt) die de terugroepactie op gang deed komen. Zij hadden immers gewaarschuwd voor een gebrek in het technisch ontwerp van de Fitbit Ionic. De smartwatches zijn ontworpen om je fysieke conditie bij te houden, en kunnen je hartslag meten en je slaap- en bewegingspatronen analyseren.

Tijdens zijn onderzoek ontdekte de organisatie 174 gevallen van consumenten die rapporteerden dat het smartwatch veel te warm werd. 118 keer zouden ze ook brandwonden opgelopen hebben, aldus de commissie. In twee uitzonderlijke gevallen ging het om derdegraadsbrandwonden. Vier van de melders hebben tweedegraadsbrandwonden opgelopen. 

Fitbit compenseert klanten 

Van de in totaal 1,7 miljoen verkochte exemplaren van de Ionic, zijn er één miljoen op de Amerikaanse markt beland. De meldingen komen vanuit Amerikaanse hoek, maar ook bij ons wordt het Fitbit Ionic-smartwatch teruggeroepen. Wie een Fitbit Ionic-smartwatch heeft, kan zich via de website van het merk aanmelden voor de terugroepactie. Je aankoopbedrag zal teruggestort worden en Fitbit geeft je een kortingsbon van 40 procent voor een volgende aankoop. In de VS kregen gedupeerden 229 dollar uitbetaald (206 euro).

De PR-dienst van Fitbit reageerde kort aan onze redactie: “Klantveiligheid heeft altijd de hoogste prioriteit bij Fitbit. Daarom roept Fitbit uit voorzorg vrijwillig de Fitbit Ionic smartwatches terug. Fitbit heeft een zeer beperkt aantal meldingen ontvangen – de totalen in de aankondiging van de Amerikaanse toezichthouder, vertegenwoordigen minder dan 0,01 procent van de verkochte eenheden – dat de batterij in Fitbit Ionic smartwatches oververhit kan raken, met gevaar voor brandwonden. Deze incidenten zijn zeer zeldzaam. Deze terugroepactie heeft geen betrekking of invloed op andere Fitbit smartwatches of trackers”, aldus het merk.

In 2014 kwam Fitbit ook al eens negatief in het nieuws omdat het een miljoen Force-modellen moest terugroepen. Die hadden allergische reacties veroorzaakt, waaronder huidirritatie en blaren. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business