Nieuws

Europa vraagt strenger optreden van Google tegen Rusland

EU-europese commissie
De Europese Unie vraagt in een brief aan Google om de Russische staatsmedia uit de zoekresultaten van Europese landen te verwijderen.

Als het van de Europese Commissie afhangt, dan zullen we in de nabije toekomst geen Russia Today of Sputnik meer op Google zien verschijnen. De Commissie vroeg in een brief gericht aan zoekgigant Google om de Russische staatsmedia te verwijderen uit de resultaten. Dat meldt The Washington Post in een bericht, wat door techsite Engadget werd opgepikt. Hiermee willen ze de verspreiding van foute informatie over de Russische aanval tegen Oekraïne tegengaan.

Vorige week gaven onder meer Facebook, Twitter, TikTok en YouTube al aan dat ze deze media zouden blokkeren. Uit een document van Google blijkt dat de vraag van Europa niet enkel gericht was op deze internetbedrijven, maar ook op zoekmachines. Daarnaast zouden ook posts van gebruikers die de staatsmedia doorsturen geblokkeerd moeten worden.

Fake news-buffer

“De activiteiten van zoekmachines spelen een belangrijke rol in de algemene verspreiding van inhoud, omdat het deze beschikbaar maakt voor elke internetgebruiker die die zoekt op basis van de inhoud en gerelateerde termen, waaronder internetgebruikers die anders de webpagina die de content toont anders niet zou hebben gevonden”, zo leest de brief van de Europese Commissie aan de techbedrijven. “Als bijgevolg zoekmachines zoals Google RT en Sputnik niet verwijderen, dan zouden ze de toegang van het publiek tot deze content van RT of Sputnik vergemakkelijken, of bijdragen aan deze toegang.

Google heeft deze verwijdering nog niet publiek erkend. Ook bij ons lijkt het echter wel dat de Russische staatsmedia niet rechtstreeks te vinden zijn via de zoekresultaten van Google.

Eerder vandaag raakte bekend dat Alphabet, het moederbedrijf van Google, alle betalende diensten van YouTube en de Google Play Store in Rusland opschort. Daar zal men dus geen nieuwe apps kunnen kopen. Eerder stopte het bedrijf al met de verkoop van online advertenties, net als enkele andere bedrijven. Daarin gaat het nu dus een stapje verder.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business