iPhone Update automatisch later waarom

Automatische updates voor iOS en iPadOS doen er al jaren langer over dan wanneer je er handmatig voor kiest. Waarom is dat eigenlijk?

Advertentie

Onder iPhonegebruikers zijn er voor- en tegenstanders van automatische updates. Je kan de groepen waarschijnlijk zelfs 50/50 indelen: een deel kiest ervoor om zelf op zoek te gaan naar nieuwe updates in de Instellingen, anderen laten de nieuwe updates automatisch op zich afkomen omdat ze minder/niet geven om nieuwe features op hun iPhone. Voor die laatste optie geldt ook al jaren de ongeschreven regel dat je langer moet wachten op je updates. Maar waarom is dat eigenlijk? Craig Federighi, de VP voor software bij Apple, legt het uit.

Updates in iOS

Voor handmatige updates gaan gebruikers naar Instellingen > Algemeen > Software Update. Hier kan je heel eenvoudig de laatste nieuwe update ophalen. Komt er een nieuwe versie van iOS uit? Dan zal je op de dag van uitrol meteen de beschikbare update kunnen ophalen. Dat geldt dus niet voor gebruikers die de knop automatische updates hebben ingeschakeld. Daarom stelde een iPhone-gebruiker de vraag – na al die jaren – rechtstreeks aan Federighi. De gebruiker deelde het antwoord op Reddit. Federighi gaf een kort en bondig antwoord:

“We incrementally rollout new iOS updates by first making them available for those that explicitly seek them out in Settings, and then 1-4 weeks later (after we’ve received feedback on the update) ramp up to rolling out to devices with auto-update enabled.”

Ingebouwde beveiliging

Een kort antwoord maar daarmee is het wel meteen duidelijk waarom Apple al jaren de automatische updates langer op zich laat wachten. Er komen hier verschillende actoren aan bod. Zo wil Apple bij uitrol van een nieuwe iOS-versie vermijden dat er teveel druk op de servers komt, wil de iPhonebouwer eerst wachten op feedback die dikwijls wordt doorgegeven door updaters van het eerste uur en kan het bedrijf bijgevolg nog zaken oplossen tegen de automatische updates. Vandaar dat het soms enkele weken kan duren vooraleer je iPhone automatisch de nieuwste versie van iOS zal ophalen.