Nieuws

Europese Commissie slachtoffer van Israëlische spyware

Roaming Europa
Beeld: iStock
Europese topambtenaren waren vorig jaar het doelwit van spyware van Israëlische bedrijven, maar de daders blijven onbekend.

De impact van de Israëlische spionage-software laat zich blijvend voelen, en ook de Europese Unie en zijn instellingen lijken niet onaanraakbaar. Dat blijkt uit documenten die persbureau Reuters kon inzien. Deze bevindingen werden ondersteund door twee woordvoerders van de Europese Unie. Hackers zouden met behulp van de Israëlische spyware hooggeplaatste ambtenaren hebben opgevolgd.

Didier Reynders, Eurocommissaris voor Justitie sinds 2019, behoort tot een van de slachtoffers. Naast hem zouden nog vier andere werknemers van de Europese Commissie in Brussel in het vizier hebben gezeten. De woordvoerders van de EU bevestigden de inmenging, maar gaven verder informatie rond de slachtoffers.

Apple als redding

Het gebruik van de spyware kwam naar verluidt aan het licht na een melding van Apple. Het bedrijf zou de iPhone-gebruikers op de hoogte hebben gebracht dat ze “het doelwit waren van door een staat gesponsorde aanvallers”. Hierna dook de Europese Commissie verder in de kwestie. In november zou een technisch werknemer zijn collega’s dan ook hebben gevraagd om de meldingen van Apple verder op te volgen.

Het zou om de spyware ForcedEntry gaan. Deze software werd door het Israëlische bedrijf NSO Group verkocht. Gebruikers kunnen hiermee ongemerkt de controle verkrijgen over iPhones om in de toestellen rond te neuzen. Momenteel is het nog onduidelijk wie er achter de aanval zit. Dat kon niet uit de documenten worden opgemaakt. Daarnaast is het ook niet geweten of de hackers iets buit konden maken, of met wat voor informatie ze juist aan de haal gingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business