"European flags in front of the European Commission headquarters in Brussels, Belgium. ( Motion Blurred on flags)"

Techreus Apple mag zich na een klacht van muziekstreamingdienst Spotify aan nieuwe onderzoeken verwachten van de Europese Unie.


Daarmee volgt een zoveelste hoofdstuk in de strijd rond de Apple App Store en de commissies die het bedrijf aanhoudt. Die informatie is afkomstig van persbureau Reuters. De Europese Commissie zou een bijkomende antitrust-aanklacht hebben ontvangen. Deze zou horen tot een onderzoek naar aanleiding van een klacht van Spotify. Hiermee zou de EU naar verluidt een sterkere zaak kunnen uitbouwen tegen Apple.

Deze aanklachten worden doorgaans pas bijgevoegd zodra de aanklager over nieuw bewijsmateriaal beschikt. Wat dat in dit geval allemaal juist inhoudt, is voorlopig nog onbekend. De EU verwijt Apple geen eerlijke concurrentie te voorzien met zijn App Store-betalingen. Ontwikkelaars moeten bij in-app-betalingen steeds een deel afstaan aan Apple, en mogen hier ook enkel het betalingssysteem van het bedrijf voor gebruiken. Daar komt dan nog eens bij dat Apple een eigen muziekstreamingdienst heeft, wat geen eerlijk speelveld levert voor de concurrerende diensten als Spotify.

Bekende strijd

In 2020 barstte de problematiek van de commissies rond de App Store volledig los. Epic Games, een spelontwikkelaar, werd door Apple uit de appwinkel gezet omdat het zich niet aan de regels rond de betalingen op het platform hield. Hierna besloot de ontwikkelaar om Apple voor de rechtbank te slepen. In zijn strijd werd het bijgestaan door andere grote partijen, waaronder Microsoft en Spotify. De rechtszaak eindigde voor het grootste deel in een sisser voor Epic Games, maar de problemen rond de commissies kwam wel op de radar van verscheidene overheidsinstanties terecht. Apple besloot al om de commissies voor kleinere ontwikkelaars te verlagen, maar tevergeefs. Zo besloot onder meer Zuid-Korea al om de torenhoge commissies aan banden te leggen. Ook in het Verenigd Koninkrijk kreeg het de nodige weerstand.


In Europa komt het tevens steeds meer op de agenda te staan. Zo legde de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt Apple nog een boete op van 50 miljoen euro op. Apple zou met zijn commissie-systeem een nadelig effect hebben op de werking van dating-apps binnen Nederland. Ook al lijkt de volledige omvang hier niet zo groot, toch kan de veroordeling wel grotere gevolgen hebben voor het bedrijf, en dat niet enkel binnen Nederland. Of de zaak van de Europese Unie voldoende sterk zal blijken, wordt nog afwachten.