Nieuws

Meer virtual reality in de klas bij technische opleidingen

Het ministerie van Onderwijs wil vanaf volgend schooljaar meer gebruik maken van virtual reality tijdens praktijklessen.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) stelt vandaag een actieplan voor om virtual, augmented en mixed reality meer toegankelijk te maken voor scholen die opleidingen aanbieden binnen het beroeps- en technisch secundair onderwijs. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Bij dat actieplan hoort een budget van 6,5 miljoen euro. Dat zal vooral gebruikt worden voor de aankoop van nieuw materiaal, de ontwikkeling van bijpassende software en het voorzien van relevante opleidingen voor leerkrachten. Het plan treedt vanaf volgend schooljaar in werking.

Veiliger en goedkoper

Toepassingen voor virtual reality zijn vandaag de dag nog eerder schaars in het Belgisch onderwijs, maar de minister gelooft dat de technologie een belangrijke rol kan spelen bij opleidingen waar veel praktijk en handenwerk aan te pas komt. Zo kunnen de leerlingen op een veilige manier in aanraking komen met nieuwe technieken in hun vakgebied of praktijksituaties oefenen die anders onmogelijk zouden kunnen worden nagebootst in een klaslokaal. Dat moet de leerlingen een groot voordeel geven wanneer zij na hun opleiding de arbeidsmarkt betreden, aldus minister Weyts.

Ook voor de scholen zelf valt er wat bij te winnen. Leerlingen zich laten uitleven in een andere dimensie bespaart hen de aankoop en mogelijke reparaties van dure machines en apparatuur. Om de scholen ook de aankoopkosten van slimme brillen en headsets uit te sparen, zullen ze de hardware via hun lokale bestuur kunnen huren.

onderwijsontspanningvirtual reality

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals