Nieuws

Windows 11 minder populair dan Windows XP bij zakelijke pc’s

windows 11 22H2
Uit een onderzoek van Lansweeper blijkt dat zakelijke gebruikers nog niet happig zijn om de overstap naar Windows 11 te maken.

Windows 11 is inmiddels alweer 7 maanden en in ons leven en mogelijk heb jij de update al een tijdje geïnstalleerd op je computer. Exacte cijfers over hoeveel pc’s nu al Windows 11 draaien zijn niet te vinden, maar volgens Microsoft was dat voor de jaarwisseling al ongeveer één op tien. Een steekproef van Lansweeper, een software waarmee je informatie kan verzamelen op computers die zijn aangesloten op je netwerk, schept echter een zeer ander beeld. Volgens hen draait nog geen 2% van de Windows-pc’s al de nieuwste versie.

Het onderzoek van Lansweeper spitst zich wel enkel op de zakelijke markt, die zich toch altijd anders gedraagt dan de consumentenmarkt. In totaal werden 30 miljoen pc’s van 60.000 organisaties geanalyseerd, waarvan slechts 1,44% al een upgrade naar Windows 11 had gekregen. Daarmee deed Windows 11 het zelfs slechter dan oudere Windows-versies die niet meer worden ondersteund door Microsoft. Geloof het of niet, maar nog 1,71% van de zakelijke gebruikers werkt nog met Windows XP. Het overgrote deel van de professionele gebruikers blijft wel gewoon vasthouden aan Windows 10.

Gebuisd voor systeemvereisten

De trage adoptie van Windows 11 op de zakelijke markt heeft veel te maken met de beruchte systeemvereisten die Microsoft had opgelegd. Minder dan de helft van de onderzochte pc’s voldeed aan die systeemvereisten. De grootste boosdoeners bleken verouderde CPU’s en het ontbreken van de juiste TPM te zijn. Microsoft blokkeert de automatische update als een pc niet door de keuring geraakt. Er zijn wel achterpoortjes te vinden om Windows 11 alsnog handmatig op je pc te installeren. Je kan dan wel uitgesloten worden van automatische updates en Microsoft toont een watermerk bij niet-ondersteunde pc’s.

Lees ook: Zo installeer je Windows 11 op niet-ondersteunde CPU’s

Je hoeft je overigens ook niet te haasten als je nog Windows 10 zou gebruiken. Microsoft zal Windows 10 nog tot oktober 2024 blijven voorzien van regelmatige beveiligingsupdates. Indien je nog een oudere versie zoals Windows 7, Vista of XP gebruikt, is het wel hoog tijd om up te graden naar minimaal Windows 10. Deze oudere versie zijn niet meer beveiligd wat je apparaat zeer kwetsbaar maakt voor cyberaanvallen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business