Nieuws

Sony kondigt Xperia 1 IV aan met optische zoomlens van 85-125mm

Sony Xperia 1 IV
Vandaag heeft Sony de Xperia 1 IV aangekondigd, het nieuwste model van de niche smartphone met 4K-display en unieke fotografiemogelijkheden.

Net zoals zijn voorganger, moet de Sony Xperia 1 IV een specifieke doelgroep aanspreken. Enerzijds bestaat die uit de echte entertainmentliefhebber die zijn of haar films en series graag in de best mogelijke kwaliteit ervaart. Dat wil zeggen kijken in 120Hz 4K HDR met een beeldverhouding van 21:9, wat de smartphone zijn opvallend lange ontwerp geeft, en luisteren met full-stage stereoluidsprekers met ondersteuning voor 360 Reality Audio. Ideaal in combinatie met de nieuwe Bravia Core for Xperia streamingdienst, die we nog kennen van televisies zoals de Sony A90J

Professionele fototechnologie

Anderzijds is er de fotografieliefhebber die naast een ultrawide lens van 16mm en een 24mm exemplaar kan genieten van een optische telefotozoomlens van 85-125mm. De cameratechnologie is afkomstig uit de a9, de professionele Sony-camera die vooral bij sportfotografen heel populair is. Hierdoor heb je toegang tot Real-time Eye AF (oog-autofocus) en Real-time tracking (het volgen van je onderwerp). Door een dieptesensor en AI te combineren stelt de autofocus ook in weinig licht niet teleur. 20fps burst met AE (automatische belichting)/AF in HDR is mogelijk voor alle drie de lenzen. 4K selfies maken kan met de 12 megapixel camera aan de voorkant, vier keer meer dan bij de Xperia 1 III.

De verschillende cameralenzen van de Xperia 1 IV.

Voor elke content creator iets

Sony wil echter alle soorten content creators aanspreken en video is daarom zeer belangrijk. De Xperia 1 IV laat je toe om met alle lenzen 4K HDR 120fps video op te nemen en dat met extra stabiliteit dankzij Optical SteadyShot met Flawless Eye. Multi-frame opnames zijn ook mogelijk voor een groter dynamisch bereik. 

Daar stopt het echter niet, want je content moet natuurlijk ook gezien worden en daarom wordt er voorzien in livestreaming functionaliteit via de Videography Pro app. In combinatie met de Vlog Monitor van Sony kan je er voor zorgen dat je de achterste camera’s kan gebruiken om zo in de hoogste resolutie te filmen. Mag het wat meer zijn, dan kan je ook opteren voor de Cinematography Pro app die toegang geeft tot professionele parameters en kleurinstellingen. Is muziek maken meer jouw ding, dan is er dan Music Pro app, die de cloud gebruikt om hoogwaardige muziekopnames mogelijk te maken. Zo kan ruis verwijderd worden en kunnen geluidsbronnen gescheiden worden. 

Sony Xperia 1 IV

Ook voor gamers

Gamen kan je op meer dan de PlayStation 5 en daarom heeft de Xperia 1 IV handige gamingfuncties in de vorm van een 120Hz-scherm, 240Hz-reductie van bewegingsonscherpte en 240Hz-touch scanning rate. De game enhancer-functie is uitgerust met L-y (low gamma)-raiser, audio-equalizer en voicechat-optimalisatie. De Xperia 1 IV is optimaal afgestemd op de Snapdragon Elite Gaming van Qualcomm en heeft ook een “Heat Suppression power control (H. S. power control)”-functie om prestatieverlies en batterijverslechtering wegens hoge temperaturen tegen te gaan. Natuurlijk kan er ook hier aan livestreaming gedaan worden, al dan niet met een kabel via PC.

Specificaties Sony Xperia 1 IV

 • Chipset: Snapdragon 8 gen 1 Mobile Platform
 • RAM: 12 GB RAM
 • Opslag: 256 GB
 • Display: 4K 120Hz HDR OLED
 • OS: Android
 • Cameralenzen: 12 MP Exmor RS for Mobile
 • Selfiecamera: 32 MP
 • OIS: Optical Steadyshot
 • Draadloos opladen: Ja
 • Omgekeerd draadloos opladen: Ja
 • Batterij: 5.000 mAh
 • Bluetooth: LE Audio
 • NFC: Ja
 • Water- en stofdicht: Ja. IP65/68

Prijs en beschikbaarheid

De Xperia 1 IV is vanaf half juni 2022 verkrijgbaar voor 1399 euro. De smartphone is beschikbaar in de kleuren zwart en paars. Een optionele Style Cover met standaard kost 34,99 euro.

Sony kondigde vandaag ook de Xperia 10 IV aan, een meer bescheiden smartphone met veel van de functies van de Xperia 1 IV en een prijskaartje van slechts 499 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business