ea sports fc fifa
Image Credit: Electronic Arts

Het einde van een tijdperk is in zicht: de razend populaire voetbalgame FIFA zal vanaf 2023 onder een nieuwe naam door het leven gaan.

EA Sports FC, zo zal de FIFA-reeks vanaf 2023 gaan heten. Dat kondigde de spelmaker Electronic Arts gisterenavond met een persbericht aan. Al sinds de eerste editie droegen de games de naam van de wereldvoetbalbond. Onder de huidige naam groeide de reeks zo uit tot de referentie voor voetbalfans, die elk jaar massaal de nieuwste versie kochten.

EA Sports mocht de naam FIFA natuurlijk niet zomaar gebruiken. De spelmakers moest daar rechten op betalen en de wereldvoetbalbond begon steeds meer geld daarvoor te eisen. FIFA vroeg meer dan een miljard dollar om hun naam de komende vier jaar nog te verlenen; een zesvoud van wat Electronic Arts daar nu voor betaalde. Na twee jaar onderhandelen is het tot een definitieve breuk gekomen waardoor de voetbalgames dus onder een andere naam zullen verder moeten.

Het verbreken van het contract met de FIFA heeft ook wel voordelen voor Electronic Arts. Door de samenwerking met de voetbalbond waren ze altijd verplicht om ook contracten te sluiten met hun vaste partners zoals Adidas en Coca-Cola. Nu kunnen zij hun sponsors voor de komende edities veel vrijer kiezen, wat hen meer macht aan de onderhandelingstafel zal geven. Electronic Arts verwoordt het zelf dat een onafhankelijke naam hen ‘nieuwe kansen voor innovatie zal bieden.’

FIFA 23

De aankomende game FIFA 23 zal dus het einde van een tijdperk zijn voor Electronic Arts. Het wordt de laatste game die de klassieke naam zal dragen, exact dertig jaar na het verschijnen van de eerste editie. Over de nieuwste game zijn voorlopig nog niet veel details. Wellicht zal FIFA 23 de laatste vrijdag van september verschijnen. Naast de gekende spelmodi zoals Carrière, Ultimate Team, Online Seizoenen en Volta zal de game ook content gerelateerd aan het aanstaande wereldkampioenschap bevatten.

Electronic Arts is ook volop bezig om zijn deals met nationale bonden en clubs te verlengen om zich aan de nieuwe naam te verbinden. In 2023 zal dus de eerste ‘EA Sports FC’-game verschijnen.


Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.