google record pi
Image Credit: Google

Een ingenieur van Google Cloud is er met veel computerkracht in geslaagd om het 100 biljoenste decimaal van het getal Pi te vinden.

Advertentie

Het mythische getal Pi houdt wiskundigen al eeuwenlang in de ban. Computerwetenschappers maken er een sport van om zoveel mogelijk decimalen, dat zijn de getallen die na het kommateken te komen, te kunnen berekenen. Google mag zich opnieuw de pi-wereldkampioen noemen. Emma Haruka Iwao zette een nieuw wereldrecord door Pi tot 100 biljoen decimalen te berekenen.

De werkneemster van Google deed daarmee haar kunstje uit 2019 nog eens over. Toen sloeg ze erin om meer dan 31,4 biljoen decimalen van Pi te berekenen. In 2021 was een Zwitserse universiteit tot het 62,8 biljoenste decimaal geraakt, dus was het tijd voor een nieuwe recordpoging van de Google-ingenieur. Na 157 dagen rolde het 100 biljoenste decimaal uit de bus. Iwao is nog maar de derde vrouw in de geschiedenis die zich Pi-recordhouder mag noemen.

82.000 TB data

Dat heeft Iwao uiteraard niet uit het hoofd gedaan. Net zoals in 2019 deed ze beroep op de imposante cloudinfrastructuur van Google om de berekening te laten uitvoeren. De berekening slorpte zo’n 82.000 TB aan data op. Dat is het equivalent van 160.156 Pixel 6-smartphones met de hoogste configuratie. Op een doordeweekse dinsdagochtend in maart was Iwao rustig aan het opstarten met een tas koffie toen de berekening plots klaar was. Bij het vorige record van Google was 19.000 TB data nodig en toen duurde het hele proces 121 dagen.

google pi
Image Credit: Emma Haruka Iwao, Google.

Voor de geïnteresseerden: het 100 biljoenste decimaal van Pi blijkt gewoon 0 te zijn. De volledige reeks getallen luidop opzeggen zou 3 miljoen jaar in beslag nemen. Nu het wereldrecord weer is scherp gesteld, gaat de Pi-woede gewoon verder. Pi is een transcedent getal dat niet als een eindige reeks getallen kan worden neergeschreven. Wie breekt het record van Google?  


1 REACTIE

  1. Spijtig dat ze zich bezig houden met een berekend die niet juist is. De waarde van pi die ze berekenen is NIET de waarde van PI. Ze zouden zich eens moeten bezig houden met de juiste waarde te bewijzen.
    Pi= 4/(Wortel(phi)) met phi = (1+ wortel(5))/2

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here