Nieuws

Belgische zonnewagen breekt wereldrecord

Het Leuvense Agoria Solar Team heeft opnieuw geschiedenis geschreven. Met hun zonnewagen zetten ze een nieuw wereldrecord neer.

Dat België tot de absolute wereldtop behoort in het zonnewagencircuit, dat wisten we al langer. Na meerdere roemrijke internationale titels heeft het Agoria Solar Team, gelinkt aan de KU Leuven, opnieuw een straffe prestatie neergezet. Sinds gisterenavond mogen ze zich de nieuwe wereldrecordhouder voor ‘meeste aantal kilometers gereden met een zonnewagen in 12 uur tijd’ noemen.

Om die titel te pakken moesten ze het record van het Nederlandse Solar Team uit Delft breken, dat stond op 924 kilometer. Het Belgische team begon om 07u30 aan hun recordjacht op een testcircuit van Ford in Lommel. Met nog 1,5 uur op de klok had de zonnewagen BluePoint Atlas het vorige record al verbroken. Uiteindelijk werd om klokslag 19u30 het nieuwe wereldrecord gezet op 1051 kilometer; 127 kilometer meer dan het vorige record.

Op jacht naar een nieuwe titel

Het Agoria Solar Team is uiteraard zeer verheugd met hun nieuw wereldrecord. Want het experiment gold eigenlijk als een ultieme test voor hun zonnewagen BluePoint Atlas. Na het vorige wereldkampioenschap in Marokko, waar het Belgische team op de tweede plaats eindigde, besloten de ingenieurs van het team om in plaats van een volledig nieuwe wagen te bouwen, enkele verbeteringen aan te brengen aan de huidige wagen. Daar zijn ze met glans in geslaagd want de wagen toonde zich uiterst betrouwbaar gisteren, op één lekke band na.

De volgende afspraak voor het Solar Team wacht in september. Dan trekken ze met hun zonnewagen naar Zuid-Afrika om deel te nemen aan de Sasol Solar Challenge. Daar zullen ze opnieuw een gooi doen naar de wereldtitel.

Lees ook: Zonne-auto Lightyear 0 betreedt vanaf november onze wegen

zonnewagen
Image Credit: Agoria Solar Team

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business