Bouwen Sony en Honda samen aan een auto

Sony & Honda richten samen Sony Honda Mobility Inc. op in Tokyo. De eerste modellen moeten al in 2025 verkocht worden.

Eerder dit jaar kondigden Sony en Honda een samenwerking aan, dat laten beide bedrijven weten in een persbericht. Met de kennis van beide bedrijven zouden ze elkaar gaan versterken in verkoop en ontwikkeling van hun producten en diensten. In het licht van die samenwerking hebben beide bedrijven een aparte firma opgericht waarin ze hun activiteit zouden steken. Dat bedrijf heeft de naam Sony Honda Mobility Inc. gekregen. De oprichting vindt plaats in Tokyo en zal tegen het einde van dit jaar afgerond zijn. De verkoop van elektrische wagens en bepaalde diensten zou in 2025 al van start gaan.

Sonda

Elk bedrijf heeft een aandeel van 50 procent in de Sony Honda Mobility Inc. De CEO van het bedrijf zal Honda leveren, dat wordt Yasuhide Mizuno. Sony levert dan weer de COO met Izumi Kwanishi. Concreet zal Sony alles voorzien dat met beeldvorming, telecommunicatie, netwerken en entertainment te maken heeft. Honda zal dan weer zijn kennis van auto’s inzetten.

Die laatste hinkt helaas serieus achterop tegenover andere autobouwers. Honda heeft vandaag alleen de Honda-e in zijn portefeuille en je ziet de wagen nauwelijks in de straat. De Japanse autobouwer heeft zijn plannen wel bijgesteld en zal onder andere met GM gaan samenwerken voor een nieuwe batterijtechnologie.

Tegen 2040 wil de autobouwer alleen nog maar elektrische modellen verkopen. Tegen 2030 moet het daarom 30 nieuwe elektrische modellen hebben gelanceerd. Nog veel werk voor de boeg. De vraag is nu ook hoe de Sony Vision S EV en Vision S 02 in dit plaatje passen. Zal er ooit een auto komen met Sony als merk? De kans lijkt eerder klein.