Nieuws

Amazon Alexa kan stemmen van echte mensen imiteren

Wil je je virtuele assistent zoals een familielid laten klinken? Amazon Alexa kan op basis van een korte spraakopname stemmen imiteren.

Amazon heeft vannacht tijdens zijn re:Mars-conferentie in Las Vegas enkele bijzondere aankondigingen gedaan rond zijn virtuele spraakassistent Alexa. De stem van virtuele assistenten begint steeds natuurlijker te klinken door verbeterde algoritmen, maar Amazon wil hierin nog een stapje verder gaan. Alexa zou binnenkort in staat moeten zijn om de stemmen van echte mensen nauwkeurig te imiteren.

Daar hoeft Alexa slechts een spraakopname van één minuut voor te horen om te analyseren hoe de stem van die persoon klinkt. Vervolgens zouden de algoritmen op zelfstandige basis die stem kunnen omzetten tot unieke eigen audio-output. Technologisch gezien een huzarenstukje, want het ontwikkelen van een spraakassistent vereist normaal uren tekstfragmenten inspreken in een professionele opnamestudio.

Praten met de doden

Het kan hilarisch klinken om je eigen stem of die van je beste vrienden te horen door de speakers van Alexa, maar andere gebruikstoepassingen klinken eerder macaber. Amazon stelde tijdens de demonstratie een scenario voor waar Alexa een kind een verhaal voorleest met de stem van de overleden grootmoeder. ‘Zo kan Alexa de herinnering aan dierbaren levendig houden’, aldus Amazon. Of rouwpsychologen adviseren om te spreken tegen de doden, dat is een ander gegeven.

Buiten een korte demonstratie heeft Amazon nog maar weinig informatie vrijgegeven, maar het lijkt wel de bedoeling om deze functie binnenkort commercieel uit te gaan rollen. Al zullen daar mogelijk nog wel ethische bezwaren tegen komen. Het toont ons vooral hoe ver de ontwikkeling van artificiële intelligentie gevorderd is. De tijd dat virtuele assistenten als robots klinken, lijkt definitief voorbij. Wiens stem ga jij geven aan je virtuele assistent?

Lees ook: Google-ingenieur geschort naar waarschuwing ‘zelfbewuste AI’

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business