Nieuws

Google gaat Wikipedia betalen voor het tonen van informatie 

Wikipedia
Wikipedia heeft een deal met Google om inkomsten te ontvangen voor de korte samenvattingen van de encyclopedie in de zoekmachine.

De kennisdatabank liet dat zelf weten via een persbericht op de website van de Wikimedia Foundation. Net zoals bij nieuwssnippets toonde Google tot nog toe vaak kleine alinea’s informatie op zijn zoekmachine die rechtstreeks vanop Wikipedia kwamen. De online-encyclopedie werd daar echter nooit voor vergoed. Dat heeft de Wikimedia Foundation nu rechtgezet via zijn recent opgerichte commerciële divisie. 

Wikipedia niet meer afhankelijk van giften 

In het verleden heeft Wikipedia altijd geleefd van giften. Je herinnert je door de jaren heen ongetwijfeld de bannering waarbij de oprichters bezoekers om een bijdragen vroegen om het project in stand te houden. Die aanpak bleek niet goed te werken en zulke boodschappen zal je dus niet meer zien verschijnen. Hoeveel geld de Wikimedia Foundation van Google ontvangt, is niet geweten. 

Ook Internet Archive (bekend van zijn Wayback Machine om oude webpagina’s tevoorschijn te halen) steunde op de diensten van Wikipedia en die deal is verlengd. In tegenstelling tot Google gaat het hier om een non-profitorganisatie die de diensten van Wikipedia gratis mag blijven gebruiken. 

Samenwerking op lange termijn

“Wikimedia Enterprise is zo ontworpen om aan een gevarieerd hergebruik van content tegemoet te komen. Onze eerste twee klanten zijn daar een mooi voorbeeld van”, zegt Lane Becker, Senior Director Earned Revenue op de website van de Wikimedia Foundation.  

“Google en Internet Archive gebruiken Wikipedia op een heel specifieke manier, of het nu is om korte stukjes info te voorzien in paneeltjes of citaties op Wikipedia te bewaren. We zijn enthousiast om met hen beide te kunnen samenwerken op de lange termijn”, besluit hij. 

googlewikipedia

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals