Nieuws

Firefox verwijdert tracking-parameters uit URL’s

De browser Firefox wil webbeheerders geen kans meer geven om subtiele tracking-parameters in URL’s te verstoppen.

Mozilla Firefox heeft dinsdag de nieuwste versie van zijn browser gelanceerd, versie 102. De opvallendste nieuwigheden zitten voornamelijk in het privacycompartiment. Firefox krijgt een nieuwe feature die de browser laat speuren naar tracking-parameters in url’s en ze automatisch verwijdert. Dat gebeurt zowel als je op de link klikt als wanneer je de link zou kopiëren en plakken in een nieuw tabblad, tenzij je surft in een privévenster.

Tracking parameters zijn stukjes code die webbeheerders in een link kunnen verstoppen om het aantal clicks op te volgen. Onder andere Facebook maakt er graag gebruik van; hun tracking-parameters kan je herkennen aan de code fbclid= of mc_eid=.

Strenge bescherming tegen tracking aanzetten

Deze nieuwe instelling zal je wel handmatig moeten inschakelen via je browserinstellingen (te vinden in het hamburgermenu rechtsboven). Je hoeft niet per se naar de nieuwste versie te hebben geüpdatet om de instelling te kunnen gebruiken, maar je kan via het menu Algemeen even controleren op welke Firefox-versie jij zit. Open nu het Privacy & Beveiliging-menu om verbeterde bescherming tegen tracking aan te zetten. Hier is nu de optie ‘Streng’ bijgekomen, die dus komaf maakt met tracking-parameters in Firefox.

firefox tracking paramters blokkeren

Let op: dit kan er wel voor zorgen dat bepaalde webcontent niet meer wordt geladen of dat websites trager laden dan normaal. Je kan natuurlijk altijd terugschakelen naar de standaardbeveiliging als je surfervaring te veel zou verstoord worden.

Verder bevat Firefox 102 geen grote vernieuwingen aan de browser. Een kleine nieuwigheid is dat je het openen van een downloadvenster kan uitschakelen wanneer je een nieuwe download start.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business