Amazone Prime wordt duurder
Image: iStock

Een Prime-abonnement stopzetten zal voortaan in slechts enkele muisklikken gebeurd zijn, met dank aan de Europese Commissie.

Advertentie

Wie zijn of haar Amazon Prime-abonnement wilde stopzetten, moest vroeger door een lang en vervelend proces met onnodig veel stappen gaan. Daar komt nu verandering in. De Europese Commissie heeft Amazon gedwongen om zijn annuleringsproces te herzien en daar heeft de e-commercegigant mee ingestemd. Voortaan heb je je Prime-abonnement in een paar muisklikken al stopgezet.

In 2021 diende de Europese en Noorse consumentenbonden een klacht in tegen Amazon bij de Europese Commissie. Amazon maakte het consumenten te moeilijk om hun betalend abonnement te kunnen stopzetten. Zo liet Amazon hen meerdere keren bevestigen dat ze hun abonnement willen opzeggen en ook de menu’s zelf waren veel te verwarrend opgebouwd, klonk het in de klacht. De Europese Commissie verzocht Amazon daarop het annuleringsproces te vereenvoudigen.

Prime-abonnement stopzetten in twee stappen

Op 1 juli voerde Amazon de gevraagde wijzigingen door, zoals je in de bijgevoegde screenshots kan zien. De wijzigingen zijn van toepassing voor alle Europese websites van Amazon en het Verenigd Koninkrijk. Dus of jij je Prime-abonnement hebt aangesloten via de Nederlandse, Duitse of Franse website, de manier waarop je je abonnement opzegt is identiek.

prime abonnement stopzetten
Image Credit: Europese Commissie

Eurocommissaris Didier Reynders is tevreden met de wijzigingen die Amazon doorvoerde. “Online abonnementen kunnen erg handig zijn voor consumenten omdat het aansluiten van een abonnement vaak zeer eenvoudig is. Omgekeerd zou het uitschrijven even vanzelfsprekend moeten zijn. Consumenten moeten hun rechten kunnen uitoefenen zonder druk van de platformen.”

Amazon Prime Day 2022

Huidige Prime-abonnees wachten best nog even vooraleer ze hun abonnement stopzetten. Op 12 en 13 juli organiseert Amazon weer zijn jaarlijkse Prime Day, waar je exclusieve kortingen kan verzilveren als je lid bent van het e-commerceplatform. Mogelijk komt er in het najaar zelfs nog een tweede editie van het koopjesfestival, vlak voor Black Friday. Met een Prime-abonnement krijg je ook toegang tot Amazon Prime Video, Prime Music en Prime Gaming (inclusief Twitch).

Lees ook: Dit moet je weten over Amazon Prime Day 2022


Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.