Uber buiten vervolging gesteld na gigantisch datalek
Het lijkt er alvast sterk op dat Uber de rechtszaak niet financieel heeft afgekocht, maar dat de dienst nu officieel erkend heeft dat het datalek in de doofpot gestopt werd. Dat blijkt voldoende te zijn om niet meer vervolgd te worden. Het federale Amerikaanse departement van Justitie communiceert dat op zijn website.
De feiten dateren uit 2016. Toen waren hackers erin geslaagd om persoonsgegevens van maar liefst 57 miljoen gebruikers van de Uber-servers te stelen. Het ging om namen, e-mailadressen en telefoonnummers van 50 miljoen klanten wereldwijd en 7 chauffeurs.
Doofpotoperatie Uber
In 2017 kwam de doofpotoperatie aan het licht. Toen bleek ook dat de taxidienst in eerste instantie de zaak stil wilde houden door de hackers 100.000 dollar te betalen, om de gestolen data te laten wissen. Toenmalig CEO Dara Khosrowshahi zou vlak na de inbraak wel de autoriteiten op de hoogte gesteld hebben van de datadiefstal.
Bovendien had Uber in 2018 beloofd om open te communiceren met de overheid, over elk cyberaanval die nog zou plaatsvinden. Daar heeft het Amerikaanse Justitie dus rekening mee gehouden, waardoor Uber nu alsnog ‘goed weg komt’ via een minnelijke schikking. De boetes rond de zaak zouden met zo’n 148 miljoen dollar relatief beperkt blijven.
Lees ook: Uber aangeklaagd door 550 vrouwen voor aanranding door chauffeurs