Nieuws

Google klaagt Sonos aan voor misbruik spraakbediening-patenten

Sonos patenten Google
Google heeft Sonos in twee rechtszaken aangeklaagd voor het misbruiken van zeven patenten in zijn slimme speakers. De patenten gaan met name over de spraakbediening van (slimme) speakers.

Googles rechtszaak vormt een vervolg op de jarenlange strijd tussen de zoekgigant en Sonos. Sonos besloot Google in 2020 aan te klagen voor het gebruik van zijn multiroom-technologie. Sindsdien zijn de twee over en weer in gevecht en moest Google eenmaal verplicht functionaliteiten schrappen van zijn Home-speakers. De storm is nog niet gaan liggen; volgens The Verge heeft Google inmiddels het volgende deel van de soap aangekondigd. Hierin wordt het vermeende misbruik van zeven patenten door de speakerfabrikant aan de kaak gesteld.

Patenten voor slimme speakers

Google zegt Sonos in een tweetal afzonderlijke zaken voor de rechter te dagen. De eerste zaak gaat over de wijze waarop slimme speakers hotwords detecteren en de werking van draadloos opladen. In de tweede zaak komt aan bod hoe slimme speakers met assistenten bepalen welke speaker moet reageren op vragen. Google-woordvoerder José Castaneda zegt dat rechtszaken nodig zijn om “zijn technologie te verdedigen en de duidelijke, voortdurende inbreuk van Sonos op onze patenten aan te vechten.”

Castaneda zegt aanvullend dat het niet blijft bij de twee rechtszaken. Het bedrijf is voornemens een importban van Sonos-producten die de patenten misbruiken aan te vragen bij de International Trade Commission in de VS. Zo’n importban zou betekenen dat Sonos zulke producten niet mag verkopen op de Amerikaanse markt. Europa, Azië en Australië blijven gespaard; eventuele uitkomsten van het rechtsproces tussen Google en Sonos hebben ook enkel impact op Amerikaanse Sonos-verkopen.

Verlies voor Google

Het patentgevecht tussen de twee partijen begon in 2020, nadat een nauwe samenwerking op was getakeld om de Google Assistent naar Sonos-speakers te brengen. In de tussentijd zou Google voor de ogen van Sonos zijn begonnen met het misbruiken van zijn patenten. Begin 2022 is Google door de International Trade Commission teruggefloten, twee jaar na de start van de rechtsgang. De ITC vond afdoende bewezen dat Google van Sonos’ patenten gebruik had gemaakt. De zoekgigant werd veroordeeld tot een importverbod, tenzij het tijdig zijn software kon aanpassen.

Na de aanklacht van Sonos aan het adres van Google, sloeg Google terug met zijn eigen rechtszaak over het gebruik van onder andere netwerk-, DRM- en personalisatie-patenten. Sonos keerde, drie maanden na Googles poging om Sonos’ misbruik te stoppen, terug met een eigen rechtszaak. Ditmaal onder andere over de bediening van ‘slimme speakers’. Veel van de zaken wachten nog altijd op een definitieve uitslag.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business