Samsung Galaxy S8

Samsungs Galaxy S7 en Galaxy S8-serie ontvangen een belangrijke update voor de GPS-verbinding. De update bevat helaas geen nieuwe beveiligingspatches.

Advertentie

Het gebeurt niet vaak dat oude smartphones ver na het verstrijken van hun levensduur nog updates ontvangen. Samsung is een van de enkele fabrikanten die zich daaraan waagt. Dat geldt nu ook voor de Galaxy S7 en Galaxy S8, die ditmaal beide een update ontvangen, ver na het einde van Samsungs officiële ondersteuningsdatum. Volgens SamMobile en GalaxyClub bevat de update een verbetering voor de GPS-ontvangst van de smartphones.

GPS-update voor Galaxy-telefoons

Samsung bracht een vergelijkbare update eerder uit voor de Galaxy J7, die in 2015 gelanceerd is. De updates voor de Galaxy S7 en Galaxy S8 komen respectievelijk met firmwareversies G93xFXXU8EVG3 en G95xFXXUCDVG4. Voor beide telefoons geldt dat ze lang voorbij de officiële updatetermijn zijn; in het geval van de Galaxy S8-serie verscheen de laatste update in april 2021, terwijl de Galaxy S7-serie zijn (inmiddels voorlaatste) update in november 2020 ontving.

Wat Samsung precies heeft aangepakt met de recente update is niet bekend. In de beschrijving van de update spreekt de Zuid-Koreaanse fabrikant over “optimalisaties van de GPS-stabiliteit”. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om firmware die zorgt voor een snellere GPS-fix, of om wijzigingen om de overgang tussen GPS-satellieten vloeiender te laten verlopen. Dat blijft echter koffiedik kijken.

Onderweg voor de Galaxy S6-serie

Duidelijk is dat het een belangrijke update is, gezien Samsung bereid is toestellen van zeven jaar oud ervoor te updaten. Op de achtergrond werkt de smartphonefabrikant volgens de publicaties ook aan eenzelfde update voor de Galaxy S6- en Galaxy S9-serie. Wanneer Samsung deze toestellen voorziet van de update, is niet bekend.

Voor wie had gehoopt dat de Galaxy S7 en Galaxy S8 via de update beveiligingspatches in ontvangst mochten nemen, komen van een koude kermis thuis. Opvallend is dat overigens niet gezien Google de Android-versies die op deze toestellen draaien, niet meer actief onderhoudt en Samsung dus zelf de patches had moeten samenstellen en ontwikkelen. Gezien de leeftijd van 5,5 en 6,5 jaar voor de S7 en S8 respectievelijk, mag het niet als een verrassing komen dat Samsung zijn tijd en geld liever steekt in nieuwe(re) smartphones.