Nieuws

WhatsApp Communities-functie wordt nu eindelijk uitgerold

WhatsApp
© Unsplash / Alexander Shatov
WhatsApp Communities lijkt nu eindelijk van de grond te komen. De berichtendienst heeft de uitrol van Communities gestart voor Bèta-gebruikers op Android.

WhatsApp Communities verscheen in april voor het eerst in het nieuws. Mark Zuckerberg noemde de functie, die je subgroepen laat creëren binnen een groep, toentertijd een “belangrijke evolutie van WhatsApp”. De functie heeft daarmee veel weg van de manier waarop je groepen creëert op diensten als Slack en Discord. In plaats van alle gesprekken in één kanaal plaats te laten vinden, is het mogelijk om bijvoorbeeld per onderwerp een gesprek te creëren. Dankzij die indeling ontstaat er meer overzicht in groepsgesprekken met een groter aantal leden en hoeven onderwerpen niet meer door elkaar heen te lopen.

Uitrol WhatsApp Communities

Na de lancering bleef het voor lange tijd stil. Bekend was dat WhatsApp de functie langzaamaan uit zou rollen, maar een exact uitrolschema werd niet afgegeven. Hoewel het vanuit de chatdienst nog akelig stil is over de Communities-functie, zou de uitrol inmiddels wel zijn opgestart voor WhatsApp Bèta-gebruikers, dat schrijft WaBetaInfo. Volgens de publicatie is de functie bij meerdere gebruikers met de recente WhatsApp Bèta v2.22.19.3 beschikbaar gekomen. Schermafbeeldingen tonen alvast de nieuwe functie, waarbij het cameratabblad op het startscherm is vervangen door de Community-functie.

Draai je inmiddels de nieuwste bètaversie, maar zie je de functie nog niet verschijnen? Dan maak je mogelijk nog geen deel uit van de testgroep. Naar verluidt gaat het hier om een functie die vanaf de serverkant kan worden in- en uitgeschakeld. Gebruikers die net een update hebben geïnstalleerd op hun toestel, doen er goed aan om de app geforceerd te stoppen. Mogelijk verschijnt de functie dan alsnog op het startscherm van WhatsApp.

Hoe werken WhatsApp Communities?

Zodra je toegang hebt tot de functie kan je een community creëren met maximaal 512 gebruikers in 10 groepen. Beheerders van zo’n community kunnen ervoor kiezen bestaande groepen te koppelen, of verder te gaan met een reeks nieuwe groepen gericht op specifieke onderwerpen. Communities-beheerders krijgen – net als binnenkort het geval zal zijn voor reguliere groepsbeheerders – toegang tot extra beheerdersfuncties. Dit omvat onder andere het verwijderen van ongewenste berichten of bestanden, evenals het definitief verwijderen van leden uit de community.

Communities in WhatsApp Bèta
Beeld: WaBetaInfo

WhatsApp zegt verder dat het bij zijn Communities streeft naar veilige chatomgevingen. Hierdoor is het besluit gevallen om zoekfuncties uit de gesprekken te verwijderen, en het eveneens onmogelijk te maken andere Community-leden te zoeken. Leden kunnen elkaar binnen afzonderlijke groepen nog wel vinden; daar staat vooralsnog ook het telefoonnummer van het Community-lid. Op termijn moet dat nummer ook verdwijnen uit het overzicht-tabblad van groepen. Wanneer is niet bekend.

Verder geldt voor Communities dat berichten zoals gewoonlijk end-to-end versleuteld zijn en dat de dienst volledig gratis te gebruiken is. Hiermee zet WhatsApp een heuse Slack-concurrent neer. Of er animo is vanuit bedrijven om de overstap te maken naar een dienst als WhatsApp voor hun interne communicatie, blijft dan wel weer de vraag. Mochten bedrijven de overstap wagen, dan kunnen ze binnen Communities met maximaal 32 mensen een groepsgesprek houden en bestanden versturen met een formaat van maximaal 2 GB.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business