Instagram logo met blauwe achtergrond

Meta bevestigde dat ze werkt aan een nieuwe Instagram-functie, die de Instagrammer op een willekeurig tijdstip vraagt om een foto te trekken… net zoals de populaire BeReal-app.

Advertentie

Meta

Meta is een Amerikaans bedrijf dat eigenaar is van bekende apps, waaronder Facebook, Whatsapp en Instagram. Het bedrijf werd opgericht door techspecialist Mark Zuckerberg en heeft op dit moment een gigantische markwaarde.

Wie technologie zegt, zegt vernieuwing. Dat geldt ook voor Meta. Het bedrijf werkt momenteel aan een nieuwe Instagram-functie, genaamd ‘IG Candid’. Dat werd gelekt door Alessandro Paluzzi.

De nieuwe functie vraagt de Instagram-gebruiker om op willekeurige tijdstippen een foto te delen. Dat kan een foto van alles zijn, maar het moet wel om een momentopname gaan. Waar kennen we dat van? Juist, van de razend populaire BeReal-app.

BeReal

BeReal is een app, die naar eigen zeggen het delen van het ‘echte’ leven aanmoedigt. Op sociale media zou iedereen zich immers beter voordoen dan hij werkelijk is, en daar wil BeReal zich tegen verzetten.

Hoe? Elke gebruiker krijgt dagelijks op een ander moment een melding met de vraag om een foto te maken. Als de app vervolgens geopend wordt, geeft BeReal de gebruiker twee minuten tijd om dat ook werkelijk te doen. Op die manier is er dus geen tijd om voor een zeiljacht te gaan staan of in het buitenzwembad van een goede vriend te springen, en vervolgens een foto te trekken.

De BeReal-foto moet gemaakt worden met de voor- én achterkant van de telefoon. Het is niet mogelijk om filters te gebruiken, een optie die Instagram wel uitgebreid aanbiedt. Het concept van BeReal slaat blijkbaar aan, want de app staat sinds een maand ruim vanboven in de top van de iOS App Store.

Copycat

Meta speelt copycat. Volgens Paluzzi zal de nieuwe IG Candid-functie de gebruikers van Instagram ook maar twee minuten geven om een foto vast te leggen en die te delen. Bovendien zal er net zoals in de BeReal-app elke dag op een ander moment een melding verstuurd worden door Instagram, met de vraag een foto te maken.

Meta bevestigde dat het de IG Candid-functie aan het testen is in een verklaring aan The Verge. ‘Deze functie is een intern prototype, en niet extern getest’, zei Meta-woordvoerder Christine Pai. Dat suggereert dat er geen definitieve moment is voor wanneer de functie publiekelijk beschikbaar zou worden, als het überhaupt al uitkomt.