Nieuws

Xiaomi trekt opladerloze-trend door naar midrange Redmi-smartphones

Xiaomi zonder oplader
Na Apple en Samsung lijkt ook Xiaomi zijn telefoons nu zonder oplader te gaan leveren. Xiaomi start bij de betaalbare Redmi-smartphonereeks.

Wat begon als een actie van Apple ‘om het milieu te redden’, is inmiddels omgevormd tot een trend in de smartphone-industrie: het niet bundelen van opladers bij nieuwe telefoons. Samsung begon er in 2021 mee, bij de Galaxy S21-serie. Verschillende andere Android-fabrikanten volgden die trend. De meeste fabrikanten besloten dit met name toe te passen op high-end smartphones. Kocht je dus een midrange-smartphone, dan bleef je gespaard. Samsung doorbrak die trend eerder dit jaar door zelfs de Galaxy A13, een smartphone in het budgetsegment, zonder oplader te leveren. Xiaomi ziet er nu ook de voordelen van in en wil vergelijkbare acties doorvoeren, dat meldt MySmartPrice.

Redmi-telefoons zonder oplader

De publicatie ontdekte dat op de Indiase productpagina van de Redmi Note 11 SE. Xiaomi beschrijft op die pagina welke accessoires in de doos aanwezig zijn, maar vermeldt niet dat een oplader in de doos meegeleverd wordt. Bij andere Redmi (Note) modellen wordt wel telkens beschreven dat een oplader in de doos zit. Dit wijst erop dat Xiaomi mogelijk ook midrange-smartphones meeneemt in de ‘opladerloze’ trend.

Samsung Galaxy S21 Ultra
Samsung stopte vanaf de S21-serie met het meeleveren van een oplader – beeld: Anh Nhat / Unsplash

Vooralsnog gaat het om geruchten en is het onbekend of Xiaomi werkelijk van plan is de oplader uit de doos te schrappen. Daarbij gaat het ook om één voorbeeld, en blijft het dus bezien of Xiaomi van plan is de trend naar andere midrange-smartphones door te trekken. Mocht de trend ook naar onze contreien overwaaien, dan is dat een opvallende zet. Xiaomi verkoopt high-end smartphones als de Mi 12 Pro immers nog altijd mét oplader en usb-c-kabel in Europa.

Geen oplader: slechte trend?

Hoewel de trend vaak als een neerwaartse trend voor de smartphone-industrie wordt gezien, is het wel degelijk een goede zet voor het klimaat. Verreweg de meeste consumenten bezitten al een usb-c-oplader of hebben een usb-a-oplader in huis, die ook prima hedendaagse telefoons kan opladen. Verder worden usb-c-opladers de norm door de verplichting in de Europese Unie, waardoor we ook een rappe daling kunnen verwachten van de prijzen van toepasselijke opladers (en kabels). Zelfs als je dus nog geen ontzettend snelle lader hebt, kan je dat in de toekomst relatief goedkoop oplossen.

Verder scheelt het verzenden van smartphones zonder oplader een enorme berg ruimte en karton. Vooral die ruimte is belangrijk, omdat telefoons vanuit China over de wereld verscheept worden. Je kan je daarbij wel voorstellen dat kleinere dozen betekent dat producten efficiënter over de wereld verscheept worden, en daarmee de CO2-uitstoot wordt teruggedrongen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business