Nieuws

EU gaat universele lader iPhone & Android opnieuw verplichten

snelladen
De Europese Commissie stemt in juli over een nieuwe wet die fabrikanten moet verplichten tot een universele lader in Europa.

Dat heeft de Europese Commissie deze week beslist en lezen we in de digitale versie van de motie die werd ingediend. De bedoeling is om het e-waste tot een minimum te gaan beperken. Een universele lader met dezelfde standaarden moet daarin soelaas bieden. Derde keer, goede keer?

Universele lader

Op basis van een nieuwe resolutie wil de Europese Commissie een wet maken waarin het vraagt om een universele norm voor ‘kleine en middelgrote elektrische apparaten’. Daarbij spreken we dus over smartphones, tablets, e-readers, smartwatches en ga zo maar door. Op zich is er vandaag al een universele laadstandaard: USB-C. Maar die wordt helaas niet door alle fabrikanten gebruikt. Apple blijft – ook in de iPhone 12 – fan van zijn eigen Lichtning. Al is dat wel opvallend gezien de nieuwe MacBook en iPad-modellen allemaal met USB-C werken. Toch lijkt de iPhonebouwer daar weer verandering in te gaan brengen, zo blijkt uit nieuwe aanwijzingen over de nieuwe MacBooks voor 2021.

Terug naar de Europese Commissie. Het is niet de eerste keer dat Europese politici proberen om techgiganten milieubewuster te maken. Al sinds 2009 probeert de Commissie bedrijven op te roepen om één laadstandaard te maken. USB-C en Qi draadloos opladen zijn niet genoeg. In 2009 werden fabrikanten al verplicht om MicroUSB als standaard te maken, maar omdat die ‘richtlijn’ in 2014 verviel had de EU-commissie geen inspraak meer. Meer dan een aanmoediging werd dat niet.

Europese wet

Tot nu. De Europese politici willen dat er verandering komt. Daarom zal er in juli opnieuw gestemd worden over een wet die fabrikanten gaat verplichten om zowel voor iPhone- als Androidtoestellen met een standaard te komen. Zou Apple dan toch voor USB-C gaan kiezen? We betwijfelen het eerlijk gezegd. We achten de kans zelfs redelijk groot dat de iPhonegigant gaat overstappen op draadloos laden met MagSafe. Mogelijk is een oplaadkabel dan ook niet meer nodig.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business