Playstation 5

Sony heeft zonder aankondiging een gereviseerde variant van de PlayStation 5 uitgebracht. Deze variant zou een stuk lichter zijn en vooral minder stroom verbruiken.

Het komt wel vaker voor dat fabrikanten gedurende de levenscyclus van een apparaat het ontwerp aan de binnenzijde aanpassen. Meestal gaat het echter om kleinschalige aanpassingen die weinig impact hebben op de werking of bijvoorbeeld het stroomverbruik van zo’n apparaat. Sony heeft de PlayStation 5 nu echter zo’n dusdanig grootschalige revisie gegeven dat zelfs het stroomverbruik is gewijzigd. Die ging namelijk omlaag, meldt YouTuber Austin Evans. Austin heeft zijn handen weten te leggen op zo’n gereviseerde PlayStation 5 en haalde deze in een YouTube-video uit elkaar.

Gereviseerde PlayStation 5

Evans meldt dat Sony de PS5 op drie vlakken heeft aangepast: het moederbord, de koeling en de SSD-behuizing. In de video zien we een moederbord die een stuk compacter is dan voorheen. De gebruikte is eveneens flink afgevallen. Of en in hoeverre dit gevolgen heeft voor de koeling, blijft vooralsnog onbekend. Het vernieuwde ontwerp zorgt er wel alvast voor dat de gameconsole een pak lichter is; hij weegt na de transformatie nog 1,13 kilogram, zo’n 250 gram lichter dan voor de transformatie.

PlayStation 5 nieuw ontwerp
De koeler van de nieuwe PlayStation 5 is een stuk compacter geworden (1200) – Beeld: Austin Evans

Bovendien draagt het ontwerp bij aan een lager stroomverbruik. De YouTuber meldt dat de PS5 tijdens het gamen 20 tot 30 watt minder stroom verbruikt dan zijn originele exemplaar. Of deze wijzigingen toe te schrijven zijn aan het nieuwe moederbord of een zuinigere processor en gpu, blijft helaas koffiedik kijken. Goed om te weten is dat de hitte- en geluidsproductie bij dit lagere verbruik, en dus ook het nieuwe ontwerp van de koeler, wel gelijk is gebleven.

“Sony bespaart kosten”

Sony heeft de wijzigingen aan het interne ontwerp van de PlayStation 5 zelf nooit aangekondigd. Om welke reden de aanpassingen werden doorgevoerd, is dan ook niet bekend. Evans vermoed dat Sony deze wijzigingen puur heeft doorgevoerd om de console lichter te maken én kosten te besparen. Een lichtere console betekent voor Sony immers dat het minder materialen nodig heeft en dat de kosten van het verschepen kunnen dalen.

Intussen heeft Sony de prijzen van de PlayStation 5 flink verhoogd. Na de verhoging kost de console in Europa 449,95 euro voor de digitale versie, terwijl de disc-variant voor 549,99 euro verkocht wordt. De Japanse fabrikant werd naar eigen zeggen gedwongen de prijzen te verhogen door de “uitdagende economische omstandigheden”, waarmee de president en CEO van Sony Interactive Entertainment Jim Ryan doelde op de aanhoudende inflatie en een verstoorde productieketen.