AirPods Pro 2

Kan je in iOS 16 je AirPods (Pro) niet meer verbinden? Dan heb je mogelijk een nep exemplaar van de oortjes in handen. Dit is wat er aan de hand is.


Gebruikers die de ‘AirPods kunnen niet geverifieerd worden’-melding krijgen, kunnen de AirPods nog wel met hun iPhone verbinden, maar zijn hiervoor aangewezen op het bluetooth-menu. In de melding die op het scherm verschijnt meldt Apple dat de niet-geverifieerde AirPods ‘mogelijk niet als verwacht werken’. MacRumors ontdekte deze informatie in een supportdocument over de nieuwe functie in iOS 16.

AirPods werken niet in iOS 16

Eerder verscheen de functie al in de Candidate Release-versie van iOS 16, maar nu is deze dus ook in werking getreden. In een video op Twitter zien we dat de vermoedelijk neppe AirPods net als Apples echte AirPods een melding triggeren om de draadloze oortjes te verbinden. Nadat de verificatie van de oortjes mislukt, stopt het proces om deze te verbinden.

Apple maakt het met deze functie met name inzichtelijk of gebruikers authentieke exemplaren van de geroemde AirPods (Pro) hebben aangeschaft. Mocht een gebruiker twijfelen of Apple de oortjes juist heeft geverifieerd – en of het dus mogelijk een vals-positieve bestempeling is – kunnen altijd in het instellingenmenu terecht om dit te controleren. Daar vind je het model en serienummer van de oortjes, die je met de modelnummers van Apple kan vergelijken.


Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Je kan de neppe AirPods (Pro) nog wel verbinden met je iPhone, maar de ervaring zal nooit gelijk zijn aan die van originele oortjes. Zorg er daarom voor dat je AirPods koopt van een vertrouwde verkoper, en probeer bij aankopen via tweedehands-websites de oortjes af te halen en direct uit te proberen. Met de nieuwe functie in iOS 16 zie je zo ook direct of je een nep exemplaar te pakken hebt.