Nieuws

Polestar 3 geïntroduceerd met rijbereik van 610 kilometer

Polestar 3 voorzijde
Polestar lanceert ditmaal de derde generatie Polestar, met een maximaal rijbereik van 610km en vermogen van 360kW. Prijzen van de Polestar 3 beginnen bij 89.900 euro.

We zijn inmiddels toegekomen bij de derde generatie Polestar. Toch hoef je de Polestar 3 niet als opvolger van de tweede generatie te zien; dat was immers een sedan, terwijl het Zweedse merk dat in handen is van Volvo-moederbedrijf Geely met de Polestar 3 juist een SUV uitbrengt. Volgens onze specificatielijst heeft de wagen standaard een vermogen van 360kW. Klanten kunnen kiezen voor een krachtigere elektrische motor met een vermogen van 380kW. Dat vermogen is verdeeld over een tweetal motoren op de voor- en achteras.

Polestar 3

De 360 en 380kW-motoren hebben een koppel van respectievelijk 840- en 910Nm. Saillant detail is dat Polestar de modellen exact dezelfde 111kWh-batterij meegeeft. Consumenten die in de derde generatie van de elektrische wagen een hoger vermogen willen, moeten dus wel op bereik inboeten. Volgens WLTP-metingen komt dit bereik bij de basisvariant op 610 kilometer uit.

Hoeveel van dat bereik wordt afgesnoept, hangt uiteraard deels af van je pedaalgedrag. Wel kan je de impact nog wat terugschroeven. Polestar laat namelijk de achterwielaandrijving uitschakelen. De elektrische SUV biedt verder ook de mogelijkheid om regeneratief af te remmen, wat dan weer one-pedal driving mogelijk maakt. Polestar laat gebruikers de mate van regeneratie – en zodoende ook de effectiviteit van het principe – naar wens instellen.

Polestar 3

Energie besparen en terugwinnen is mooi meegenomen met de huidige energietarieven. Toch zal je de Polestar 3 nog regelmatig aan de lader moeten zetten. Dit kan via wisselstroom (maximaal 11kW) of via een gelijkstroom-snellader van maximaal 250kW. Hiermee laad je de 3 ‘binnen 30 minuten’ op naar 80 procent, dat claimt de fabrikant.

Kunstmatige intelligentie

Tot zover de aandrijving. Polestar voorziet de 3 namelijk ook van een krachtige boordcomputer die in staat is kunstmatige intelligentie-taken voor zijn rekening te nemen. Hiervoor leest het gegevens van camera’s en sensoren op de auto uit om bepaalde functies aan te sturen. Er worden helaas nog geen specifieke use-cases genoemd.

Voor het infotainmentsysteem van de Polestar 3 maakt Volvo gebruik van het Snapdragon Cockpit Platform van Qualcomm. Dit platform draait het Android Automotive OS aan dat zichtbaar is op de digitale cockpit met een 14,5 inch diagonaal.

Levering Polestar 3

De levering van de Polestar 3 laat voorlopig nog op zich wachten. Het merk verwacht eind 2023 de productie op te starten. Vermoedelijk zullen de eerste leveringen vervolgens in 2024 plaatsvinden. Het basismodel van de 3 krijgt een adviesprijs van 89.900 euro. Gezien de aanhoudende inflatie, is het overigens niet ondenkbaar dat deze prijs voor de leveringen nog eens verhoogd wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business