Nieuws

Belgen krijgen vanaf 2024 sociaal tarief voor internet

EDPnet is een kleine telecomoperator die goedkoop internet aanbiedt.
In 2024 wordt een vast sociaal tarief ingevoerd voor internetverbinding. Voorheen kreeg je bij een sociaal tarief slechts een korting.

Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) heeft een akkoord gesloten met de Belgische telecomoperatoren. Dat akkoord treedt vanaf 2024 in werking, waarna meer dan een half miljoen Belgen in aanmerking zouden komen voor een sociaal tarief op internet. In die groep vallen mensen met een handicap of een klein pensioen, maar evengoed mensen met een OCMW-leefloon. De burgers in kwestie zullen begin 2024 automatisch een brief krijgen. Die brief neem je dan mee naar een telecomwinkel van een operator naar keuze.

Vast tarief in plaats van korting

Een versie van het sociaal telecomtarief bestaat al sinds 1989, alleen betrof het een korting en geen vast tarief. In het oude systeem zoals het nu nog bestaat, krijg je 11,50 euro korting op een abonnement naar keuze. Volgens minister De Sutter miste dat tarief zijn doel: slechts 200.000 Belgen maken er gebruik van, ook gezien ze er zelf achter moeten vragen. Daarbovenop krijgen de mensen in kwestie nog niet eens automatisch het goedkoopste abonnement. Het oude sociaal tarief was, gezien de periode waarin het ontstond, vooral gericht op vaste telefonie.

Minister De Sutter beargumenteert dat het niet kunnen betalen van internet tot maatschappelijke uitsluiting leidt. Daarom volgt dus nu het sociaal internettarief, dat maximum 19 euro per maand mag kosten. Operatoren zijn vrij om alsnog een lagere prijs te vragen. Er is ook de optie om een combinatie van internet en digitale televisie te nemen; dat abonnement mag dan maximum 40 euro per maand kosten. Mensen die meer baat hebben bij het huidige systeem met vaste telefonie, kunnen hun korting behouden zolang ze niet van telecomoperator veranderen.

Er hangen natuurlijk enkele beperkingen aan vast. Met het sociaal internetabonnement krijg je een minimumsnelheid van 30 Mbps, maar maximum 150GB aan data. Wil je een upgrade, dan moet je nog wel extra betalen.

Ook voor mobiele telefonie?

Of er dan ook een sociaal tarief zou komen voor mobiele telefonie, dat lijkt onwaarschijnlijk. Europa verplicht haar lidstaten wel om na te gaan of zo’n tarief noodzakelijk is. Minister De Sutter ziet die nood momenteel niet omdat “er voldoende goedkoop aanbod is voor mobiele telefonie” in tegenstelling tot de vaste tarieven voor internet. Ze belooft wel om een dergelijk tarief in te voeren, moesten de prijzen sterk stijgen en duurder worden dan in de buurlanden.

internetontspanningslidertelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals