Nieuws

Samsung SmartThings-hubs werken nu met Matter

Samsung SmartThings Hub
Samsung heeft zijn SmartThings-hub geüpdatet met Matter-ondersteuning. Mensen die de tweede en derde generatie hub bezitten, kunnen dus Matter-apparatuur via SmartThings aansturen.

Matter werd vorige week officieel onthuld door de Connectivity Standards Alliance (CSA). Onbekend was op dat punt welke bestaande apparaten exact Matter-ondersteuning zouden krijgen. Signify, de fabrikant van Philips Hue-apparatuur, introduceerde donderdag Matter-ondersteuning voor zijn Hue Bridge. Ditmaal is het Samsung dat Matter-ondersteuning aankondigt voor zijn smarthome-systeem: de SmartThings-hubs ontvingen hiervoor een firmware-update.

Matter via Samsung SmartThings-hub

Samsung specificeert dat het een firmware-update heeft uitgerold naar de tweede en derde generatie SmartThings-hubs. Degenen met zo’n hub in huis kunnen voortaan dus hun Matter-apparatuur in de SmartThings-app bedienen. Zo kom je af van alle losstaande apps die fabrikanten aanbieden en kan je je smarthome-apparatuur (met Matter) blijven bedienen als de netwerkverbinding eruit ligt. Voor Matter-apparatuur is namelijk geen constante verbinding met de server van de fabrikant vereist.

Samsungs SmartThings-hubs bieden hiervoor ondersteuning van de Zigbee, Z-Wave, Wifi, Thread en LAN-protocollen. Gebruikers die nog geen Matter-apparatuur in bezit hebben hoeven zich overigens geen zorgen te maken over de werking van hun SmartThings-hub. Na de update werkt deze ook nog zoals voordien met alle niet-Matter-apparatuur, via onder meer Zigbee en Z-Wave.

Standaard van 200 techbedrijven

Voor Samsung is Matter een cruciale standaard. In een klap kunnen gebruikers hiermee namelijk alle ondersteunde Matter-apparatuur met één hub en vanuit één app bedienen. Als gebruikers tevreden zijn met het SmartThings-platform, zou het merk wel eens veel nieuwe gebruikers aan het Samsung-ecosysteem kunnen toevoegen. Het is dan ook niet geheel verrassend dat Samsung een van de 200 CSA-partners is die heeft bijgedragen aan de Matter-standaard.

In principe zou de ideale toekomst van Matter er een zijn zonder hubs. Toch is het nog niet zover. Dat zagen we ook bij IKEA, dat recent een nieuwe smarthome-hub lanceerde met Matter-ondersteuning. Veel nieuwe apparatuur zal immers wel gaan werken via het Matter-protocol, maar dat geldt zeker niet altijd voor bestaande apparaten, zoals slimme (wifi) lampen, camera’s of gordijnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business