Nieuws

Samsung SmartThings-hubs werken nu met Matter

Samsung SmartThings Hub
Samsung heeft zijn SmartThings-hub geüpdatet met Matter-ondersteuning. Mensen die de tweede en derde generatie hub bezitten, kunnen dus Matter-apparatuur via SmartThings aansturen.

Matter werd vorige week officieel onthuld door de Connectivity Standards Alliance (CSA). Onbekend was op dat punt welke bestaande apparaten exact Matter-ondersteuning zouden krijgen. Signify, de fabrikant van Philips Hue-apparatuur, introduceerde donderdag Matter-ondersteuning voor zijn Hue Bridge. Ditmaal is het Samsung dat Matter-ondersteuning aankondigt voor zijn smarthome-systeem: de SmartThings-hubs ontvingen hiervoor een firmware-update.

Matter via Samsung SmartThings-hub

Samsung specificeert dat het een firmware-update heeft uitgerold naar de tweede en derde generatie SmartThings-hubs. Degenen met zo’n hub in huis kunnen voortaan dus hun Matter-apparatuur in de SmartThings-app bedienen. Zo kom je af van alle losstaande apps die fabrikanten aanbieden en kan je je smarthome-apparatuur (met Matter) blijven bedienen als de netwerkverbinding eruit ligt. Voor Matter-apparatuur is namelijk geen constante verbinding met de server van de fabrikant vereist.

Samsungs SmartThings-hubs bieden hiervoor ondersteuning van de Zigbee, Z-Wave, Wifi, Thread en LAN-protocollen. Gebruikers die nog geen Matter-apparatuur in bezit hebben hoeven zich overigens geen zorgen te maken over de werking van hun SmartThings-hub. Na de update werkt deze ook nog zoals voordien met alle niet-Matter-apparatuur, via onder meer Zigbee en Z-Wave.

Standaard van 200 techbedrijven

Voor Samsung is Matter een cruciale standaard. In een klap kunnen gebruikers hiermee namelijk alle ondersteunde Matter-apparatuur met één hub en vanuit één app bedienen. Als gebruikers tevreden zijn met het SmartThings-platform, zou het merk wel eens veel nieuwe gebruikers aan het Samsung-ecosysteem kunnen toevoegen. Het is dan ook niet geheel verrassend dat Samsung een van de 200 CSA-partners is die heeft bijgedragen aan de Matter-standaard.

In principe zou de ideale toekomst van Matter er een zijn zonder hubs. Toch is het nog niet zover. Dat zagen we ook bij IKEA, dat recent een nieuwe smarthome-hub lanceerde met Matter-ondersteuning. Veel nieuwe apparatuur zal immers wel gaan werken via het Matter-protocol, maar dat geldt zeker niet altijd voor bestaande apparaten, zoals slimme (wifi) lampen, camera’s of gordijnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business