Nieuws

Rapport GitHub: dit zijn de populairste programmeertalen

het logo van GitHub
GitHub is een populair platform voor software-ontwikkeling. Elk jaar brengen ze een rapport uit over de ontwikkelingen in programmeerland.

Elke ontwikkelaar heeft ongetwijfeld al van GitHub gehoord. GitHub is een online platform dat softwareontwikkeling in teams makkelijker maakt en is ondertussen uitgegroeid tot de grootste projectdatabase ter wereld. De website bewaart namelijk zo’n 200 miljoen verschillende projectdatabases of repositories, waarvan meer dan een kwart open sourceprojecten zijn. Elk jaar brengt GitHub zijn cijfers naar buiten in het zogenaamde Octoverse-rapport.

Meer ontwikkelaars in 2022

Uit het rapport van 2022 blijkt dat het aantal ontwikkelaars alleen maar blijft stijgen. Volgens de eigen cijfers zijn er maar liefst 20,5 miljoen nieuwe ontwikkelaars op het platform actief. Ook worden alle bijdragen aan projecten op GitHub bijgehouden – of dat nu een aanpassing in de code, een probleemmelding of iets dergelijk is. Dit jaar zouden er op het platform meer dan 3,5 miljard contributies geweest zijn aan verschillende projecten.

De meest populaire open sourceprojecten blijken steevast gesteund te worden door grote bedrijven. Zo is microsoft/vscode een van de meest populaire projecten op de site, met in 2022 maar liefst 19.800 medwerkers. Op de tweede plek staat een open source project dat zich bezighoudt met smarthome en automatisering: home-assistant/core. Ook projecten zoals flutter/flutter, vercel/next.js en mui/material-ui trokken in 2022 zonder problemen enkele duizenden medewerkers aan.

Populairste programmeertalen

Natuurlijk schrijven al die ontwikkelaars in een bepaalde programmeertaal. Ook daarover weet GitHub ons in het rapport meer te vertellen. De populairste programmeertaal blijven nog altijd JavaScript en Python. Die laatste maakt zelfs een stijging van 22,5% door, vermoedelijk omdat de taal in zoveel domeinen gebruikt wordt en vrij makkelijk aan te leren is. De taal wordt dan ook gebruikt door ontwikkelaars die bezig zijn met onderwijs, machine learning en grote databases. Java staat, ondanks het feit dat de taal bijna 30 jaar oud is, op de derde plek. Ook andere usual suspects, zoals C, C# en C++ komen voor in de top 10 van programmeertalen.

De meest populaire programmeertalen en hun evolutie. Beeld: GitHub

C maakte in 2022 een opmerkelijke groei van 23,5% door. Een sterke stijging weliswaar, maar niets in vergelijking met de allegrootste stijgers. De Haschicorp Configuration Language stijgt met meer dan 50%. Dat valt te verklaren doordat die taal in de populaire Terraform-tool gebruikt wordt. Ook Rust, Typescript en Lua zijn programmeertalen die duidelijk in de lift zitten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business